Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Camerele Agricole ar putea primi bani pentru consultanţă şi instruire

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Prin implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) ar urma să fie implementate cel puţin două măsuri benefice pentru agriculturii români, fiind vorba despre delegarea de competenţe de către APIA şi AFIR către Camerele Agricole (condiţia fiind funcţionare lor pe întreg teritoriul ţării, să fie ale fermierilor şi să fie apolitice), dispariţia dublei impozitări, respectiv selecţia continuă a proiectelor de finanţare prin FEADR pe criterii bine definite. Camerele Agricole ar putea primi bani pentru consultanţă şi instruire.

Potrivit spuselor lui George Turtori, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cele două agenţii de plăţi ar urma să autorizeze aceste entităţi ale fermierilor să primească cereri de finanţare pe măsura de tineri fermieri şi de ferme mici, apoi să le introducă, în sistemul informatic specializat.

Conform spuselor oficialului guvernamental, situaţia va fi una similară cu cea a unui Gruă de Acţiune Locală – GAL, adică se vor delega atribuţii către entităţi, fără partea de selecţie a proiectelor. Selectarea o vor face entităţi de tip GAL.

Dacă sistemul va fi funcţional, Camerele Agricole vor putea avea finanţare „destul de bună”, pe zona de Măsură de Consultanţă şi pe cea de Formare.

„Camerele Agricole vor putea accesa aceste măsuri şi vor putea obţine finanţare, un fel de mini-POSDRU pentru Camerele Agricole, care se face în cadrul PNDR-ului, prin care ei vor putea accesa finanţare pentru acordarea de consultanţă sau pentru instruirea fermierilor”, a declarat George Turtoi.

După cum titrează Recolta.eu – Din verificările de specialitate ale MADR care au avut ca ţintă modele de cooperative din ţară, s-a putut observa situaţia impozitării, atât la nivel de membru, cât şi la nivel de cooperativă, dar şi faptul că producţia comercializată este impozitată o dată atunci când membrul predă marfa către cooperativă (el fiind impozitat pentru acea producţie vândută către cooperativă) şi apoi cooperativa, la rândul ei, mai departe, impozitată şi taxată.

„Discuţia la Ministerul de Finanţe a fost foarte simplă: nu va exista un deficit şi vom scoate la suprafaţă o cantitate foarte mare de producţie, pentru că sistemul cooperatist este mult mai vizibil şi poate fi urmărit şi fiscalizat, faţă de membrii săi care vând individual, mulţi fiind chiar persoane fizice, şi fără documente!

Conform aprecierilor lui George Turtoi, atunci când a fost gândit acest sistem, s-a plecat de la anumite obiective, primul dintre ele fiind acela ca beneficiarul să aibă un timp de evaluare cât mai scurt, astfel încât să nu i se modifice indicatorii de când a depus proiectul şi până când este selectat.

Vor fi prevăzute sesiuni anuale, alocarea şi punctajele din cadrul sesiunii urmând să fie stabilită în cadrul Comitetului de Monitorizare.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns