Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Campanie americană, campanie românească

Un fenomen nou se face simțit în campanie prezidențială din SUA. Opțiuni de vot încrucișate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Există un alegător tipic pentru candidatul republican? Există un susținător tradițional al candidatului democrat? Bineînțeles că există un alegător tipic republican și unul tipic democrat și lumea se aștepta ca lucrurile să rămână la fel.

Dar sondajele arată că nu mai este la fel ca înainte. Latini și  alegători de culoare, conform sondajelor, trec în tabăra lui Trump. La rândul ei, Kamala Harris reușește să atragă alegători din tabăra republicanilor.

Potrivit sondajelor, în mod surprinzător pentru Trump, unul din trei alegători cu ascendență latino-americană vrea să-l voteze pe Trump la alegerile din 5 noiembrie. Este cea mai consistentă minoritate din SUA, de peste 36 milioane de alegători. Sondajele arată că unu din trei alegători din comunitatea latino-americană alege Trump.

Republicani din punct de vedere economic, bărbații latini mai tineri sunt fascinați de  populismul economic promovat de Donald Trump și îi dau votul. De exemplu Trump militează pentru eliminarea taxelor pe bacșișuri. Îl votează majoritatea lucrătorilor din industria respectivă.

La rândul lor, tinerii de culoare spun că s-au săturat să fie  ținuți ca într-o plantație  în zona mentală a democraților de stânga. Negrii sunt liberi să voteze și nu mai vor să audă nimic din ce promit democrații.

Potrivit sondajelor, aproximativ 12% din electoratul negru îl va sprijini pe Trump la alegeri. De asemenea  o mare parte din cei 7% care îl susțineau până la retragere Robert Kennedy Junior vor vota cu Trump. Luate împreună, aceste schimbări de opțiune într-un timp record ar putea da câștig de cauză  candidatului republican.

După un debut bun, s-a demarat un curent împotriva primei candidate femei de culoare la președinția SUA.

Există explicații plauzibile pentru deturnarea opțiunilor populației de culoare. După problemele lui cu justiția Trump a criticat dur sistemul de justiție american, iar acesta a fost un argument pentru alegătorii de culoare adesea victime ale aceluiași sistem de justiție. Și eu și voi, zice Trump, suntem victime ale acestui sistem pe care eu îl voi schimba.
Kamala Harris la rândul ei, are susținători din tabăra lui Trump. S-a format “Grupul de alegători republicani împotriva lui Trump”. Cam cum s-ar forma la noi ” Grupul de alegători PSD care îl votează pe Geoană”.Dar cu toate aceste schimbări de intenții de vot, înainte cu doar două luni înainte de data alegerilor, 5 noiembrie, unu din șapte alegători americani încă nu s-a decis pe care dintre cei doi candidați să-l voteze.

Model de campanie electorală de înaltă performanță strategică, cursa este foarte strânsă dintre cei doi candidați. Cu siguranță este urmărită cu mare atenție de candidații prezidențiali din România.
În general, opțiunile de vot oscilează de la o zi la alta.  Când scorul este foarte strâns contează fiecare vot. Că ar exista o goană după fiecare vot încă nu se vede în România.

Candidații prezidențiali planează ca niște condori cu aripile întinse lăsându-se purtați de curenții de aer pe deasupra problemelor generale.
Candidatul PNL se bazează pe forța electorală a partidului care a reușit să obțină în campania pentru locale un număr mare de voturi. Pune, deci, semnul egal între rezultatele la locale obținute de primarii PNL și voturile pe care le-ar putea obține Nicolae Ciucă pentru a intra în turul doi.

Candidatul PSD profită din plin de poziția lui de prim ministru și își face campanie rezolvând probleme care țin de șeful Executivului. Există, la fel ca în America, un profil de alegător tipic pentru PSD.

Voturile din primul tur care plasează întotdeauna candidatul PSD pe primul loc în turul întâi nu sunt suficiente și nu-i asigură victoria în turul doi. Asta a spus-o zilele trecute Victor Ponta. Consilier onorific al premierului, Ponta spune că Marcel Ciolacu nu câștigă alegerile nici dacă în turul doi se confruntă cu George Simion.

O veste mai proastă pentru Marcel Ciolacu nu se poate imagina. Mai mult de atât, dacă Mircea Geoană intră în campanie, va atrage voturi și de la candidatul PSD și de la candidatul PNL.  La aceste alegeri, voturile încrucișate vor face diferența dintre candidații prezidențiali în primul tur.  În turul doi lucrurile se schimbă fundamental. Dar să vedem cine intră în turul doi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Noaptea armelor interzise

Asculta acest articol     Tobele, trompetele, întreg arsenalul de campanie electorală reintră de sâmbătă în depozitele partidelor politice. De la