Image 1
Image 2

ABATERI DISCIPLINARE

Când se aplică Legea Educației 1/2011?

Procedura pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli este cea reglementată Legea educației naționale nr. 1/2011, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… deoarece încă nu a fost înființată Comisia Națională pentru inspecție Școlară din cadrul ARACIIP. Amintim că ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) funcționează ilegal, deoarece legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Precizăm că Legea Educației Naționale 1/2011 este abrogată în integralitate.

 

Înființarea ARACIIP, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026, potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023. Concret, articolul 117, prin care se înființează Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar, este prorogat.

 

Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. În adresa instituției se arată că „eventualele litigii vor fi rezolvate la nivelul inspectoratului școlar”.

 

„Până la înființarea Comisiei Naţionale pentru Inspecție Şcolară din cadrul ARACIIP, procedura aplicabilă pentru cercetarea abaterilor disciplinare și sancționarea personalului didactic de predare, de conducere și a celui de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este cea reglementată de dispozițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, colegiile de disciplină, constituite în baza prevederilor Regulamentului privind organizarea, funcționarea şi atribuţiile Colegiului Central de Disciplină al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului și ale colegiilor de disciplină de pe lângă inspectoratele şcolare judetene, aprobat prin OMECTS nr. 3866/2012, având competența soluţionării contestației adresate de persoana sancţionată”, se arată în adresa Ministerului Educației.

 

CITEȘTE ȘI:

Școlile sătmărene sunt conduse de 130 de directori și 52 de directori adjuncți 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with