Image 1
Image 2
Acasa

CANICULĂ ÎN SATU MARE: Duminică, cea mai caldă zi din an

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Administraţia Naţională de Meteorologie plasează judeţul Satu Mare sub cod portocaliu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi de până la 37 de grade Celsius, mai ales în între orele 15 şi 18.

Avertizarea specialiştilor spune că în Maramureş, vestul Transilvaniei, Crişana, Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei şi în nord-estul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Fenomene vizate: val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 27 august
Zone afectate: conform textului şi hărţii

Sfaturi de protecţie în funcţie de vârstă

Iată câteva sfaturi pentru a te proteja de căldura excesivă, potrivite pentru toate vârstele:

Pentru toate vârstele:
1. Hidratare: Bea multă apă pentru a evita deshidratarea. Consumul regulat de lichide este esenţial în zilele toride.
2. Îmbrăcăminte lejeră: Poartă haine din materiale naturale, de culori deschise şi lejere, care permit pielii să respire.
3. Evită expunerea directă la soare: Stai în umbră cât mai mult posibil şi evită expunerea prelungită la soare în timpul orelor de vârf (între 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza).
4. Foloseşte protecţie solară: Aplică cremă de protecţie solară cu un factor ridicat de protecţie (SPF) pentru a evita arsurile solare.
5. Ventilaţie adecvată: Asigură-te că spaţiile în care petreci timp au o bună circulaţie a aerului. Foloseşte ventilatoare sau sisteme de răcire, dacă este posibil.

Pentru copii şi sugari:
1. Haine uşoare: Îmbracă-i în haine uşoare, dar protejează-le capul cu pălării sau bonete cu boruri late.
2. Răcire prin apă: Organizează activităţi de joc cu apă pentru a-i menţine răcoroşi şi distracţionaţi.
3. Nu-i lăsa în maşină: Nu lăsa niciodată copiii nesupravegheaţi într-o maşină parcată, chiar şi pentru o perioadă scurtă.

Pentru adulţi şi vârstnici:
1. Planifică activităţile: Evită eforturile fizice intense în timpul orelor de căldură extremă şi planifică activităţile în dimineaţa devreme sau seara târziu.
2. Pauze regulate: Ia pauze regulate şi răcoreşte-te în interior pentru a evita supraincalzirea.
3. Monitorizează starea de sănătate: Fi atent la semnele de epuizare sau căldură excesivă, cum ar fi ameţeli, senzaţie de greaţă sau slăbiciune.

În general, ascultă-ţi corpul şi reacţionează la semnalele sale. Dacă simţiţi că sunteţi supraîncălziţi sau vă simţiţi în dificultate din cauza căldurii, căutaţi imediat un loc răcoros şi hidratează-vă corespunzător.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with