Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Atâta vreme cât puterea nu are o majoritate parlamentară guvernul PNL nu poate adopta nicio lege pe care o consideră absolut necesară. Se înțelege și că poate fi demis în orice moment atâta vreme cât PSD are cel mai mare grup parlamentar, iar împreună cu ALDE și Pro România pot forma o nouă majoritate.

Din fericire pentru PNL și partidele care susțin guvernul Orban, PSD se teme de alegeri anticipate. Căderea guvernului provocată de PSD conduce exact la îndeplinirea primului deziderat al partidelor de dreapta: alegerile anticipate.

PSD se află în fața unei duble capcane. În primul rând depunând o moțiune de cenzură PSD ar face jocul președintelui Iohannis care dorește să cadă guvernul de două ori pentru a declanșa alegeri anticipate.

În al doilea rând guvernul își poate asuma răspunderea pe anumite legi fără teama că va cădea pentru că tocmai asta își dorește.

Profitând de această situație inedită, guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru câteva legi pe care le consideră prioritare. În această lună urmează să-și asume răspunderea pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea pensionării anticipate a magistraților și modificarea OUG 114/2018. În ianuarie își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor din două tururi și desemnarea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni.

Pentru prima asumare, din decembrie, parlamentarii opoziției nu au niciun interes să voteze împotrivă. În schimb alegerea primarilor din două tururi lovește din plin PSD, UDMR, dar și PNL. Niciunul din aceste partide nu vrea să modifice legea, socotind că sunt avantajate de alegerea primarilor dintr-un singur tur. Dacă PNL, și mai ales președintele Iohannis, își dorește alegeri anticipate va trebui să găsească alte motive să forțeze căderea guvernului. De teama anticipatelor, foarte probabil PSD ar fi în stare să susțină guvernul în orice situație.

Mai degrabă USR va face orice pentru a forța anticipatele. După rezultatele foarte bune de la europarlamentare a urmat un scor mai slab la prezidențiale, iar sondajele arată o scădere constantă a USR-PLUS.

Dan Barna și Dacian Cioloș mizează pe de o parte pe alegerile anticipate, pe de altă parte pe cele locale. Dacă guvernul Orban trece de cele două asumări, dacă PNL refuză un acord al dreptei pentru o alianță la locale, este posibil ca USR să-și asume rolul de opozant.

Doar aparent PNL este stăpân absolut pe situație. Cu cât va scădea ponderea PSD cu atât mai mult se va forma un centru de putere chiar în interiorul coaliției de guvernare.

Împotriva unui partid de opoziție nici președintele nu are la îndemână prea multe pârghii.

Dacă până acum în centrul atenției a fost PSD, și se pare că în continuare Iohannis ține tunurile pe el, poate că ar fi cazul să le fie acordată mai multă atenție partidelor care susțin guvernul. USR este tratat ca un copil vitreg, ALDE este în continuare considerat un partid de trădători, UDMR este ignorat, iar PMP este privit de sus ca un partiduleț oarecare, nesemnificativ.

PNL începe să se comporte ca un partid căruia nu i se poate face nimic. Un simplu sondaj care îl creditează cu 40% îi dă o siguranță de sine nesănătoasă, vecină cu aroganța unui PSD din vremurile de glorie. Președintele Iohannis pare mai realist. Se vede că își dorește un mandat cu totul diferit de primul, când a fost mai mult un președinte decorativ care striga din când în când “penalii, corupții…”

Vremea președintelui-pompier a trecut, iar el o știe cel mai bine.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Cazul Oprea

Asculta acest articol Nu știu dacă se mai poate vorbi azi despre generații în adevăratul sens al cuvântului. În politică,

Sigla Informatia Zilei

Un nou front de luptă

Asculta acest articol Ziua se arăta fierbinte. Moțiune de cenzură în Parlament. Ședință de guvern supravegheată de președinte. Până la