Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Capital electoral și din piatră seacă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

E destul de greu de aflat care dintre cele două mari partide de guvernare trage în spate și care înainte. PDL forțează adoptarea unor legi, dar în același timp ignoră parlamentul. Chintesența democrației este dezbaterea parlamentară. Din acest punct de vedere PSD este cu un pas înainte.
După cea mai simplă regulă, partidele se împart în reformiste și anti-reformiste. Este PDL forța reformatoare? Argumente se găsesc mai greu. PSD poate fi considerat un partid care se opune reformelor? Este la fel de greu de apreciat. Un lucru nu poate fi contestat: PDL vrea să treacă drept partidul care trage România înainte. Și are toate șansele să reușească pentru că are vectori de imagine mai vizibili. Traian Băsescu are capacitatea de a transmite mesaje de acest tip. Intervine o problemă: cât interes trezește acest subiect?
Probabil că strategii partidelor au observat lipsa de interes a publicului pentru subiecte teoretice și drept urmare abordează teme mai palpabile, cu un grad mai mare de populism. Asta ar explica accentul pus pe agricultură. Brusc toți politicienii se arată îngrijorați de soarta pepenelui de Dăbuleni.
Toate partidele au căzut de acord că România trebuie să ceară un comisar european pe agricultură. Comisia Europeană se pare că a spus deja un “nu” hotărât. Europenii se tem să dea pe mâna ultimilor sosiți un domeniu atât de sensibil ca agricultura. După figurile pe care le-a făcut Polonia ar mai lipsi ca România să urmeze exemplul polonezilor, care au fost extrem de pretențioși. În paranteză fie spus, România a negociat prost pe agricultură. Acum vrea să-și ia revanșa.
Desemnarea comisarului european depinde de negocierile din cadrul Parlamentului European. Disputa internă nu-și are rostul decât în măsura în care partidele doresc să acumuleze un strop de capital electoral și de aici.
De altfel, capitalul electoral se stoarce și din piatra seacă. Degeaba se vorbește despre lucruri serioase. Până la urmă voturile se adună picătură cu picătură din chestii mărunte. Candidatul PNL a renunțat la funcția de vicepreședinte al Senatului. Ceva voturi în plus va câștiga Crin Antonescu și din faptul că nu mai cheltuie bani publici în campanie.
PSD avertizează că serviciile secrete sunt folosite de președinție în scop politic. În urma acestei dezvăluiri va câștiga Mircea Geoană o parte din voturile celor interesați de fenomenul serviciilor secrete. Sesizând această direcție, PDL contraatacă destul de urât cerându-i lui Geoană să demisioneze din funcția de președinte a Senatului. Prin simetrie, social-democrații îi vor cere lui Traian Băsescu să demisioneze din funcție. Și uite așa se va crea un vid de putere. Dar avem de-a face doar cu mici șicanări.
Nici cel de-al treilea candidat nu se lasă mai prejos. Datorită abnegației cu care Emil Boc forțează adoptarea unui pachet de legi prin asumarea responsabilității guvernului, desigur Traian Băsescu va câștiga încă o serie de aderenți.
A scoate voturi cu orice preț este cuvântul de ordine în următoarele trei luni. Subiectele serioase se amestecă și se pierd în noianul de evenimente. Manipularea populației a devenit o știință. Nu degeaba candidații apelează la strategi străini, oameni care au adus partide la putere și au făcut președinți din personaje controversate, din indivizi slab înzestrați, dar cu o voință de fier.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns