Image 1
Image 2

SONDAJ ÎN ROMÂNIA

Care sunt principalele provocări pentru majoritatea managerilor?

Rezultatele sondajului "Indicele de investiţii al ASEBUSS" indică principalele provocări cu care se confruntă managerii şi antreprenorii din România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cercetarea trimestrială, care oferă o imagine asupra climatului investiţional din companiile din România, arată că creşterile de taxe aduse de noile schimbări legislative şi deficitul de candidaţi de pe piaţa muncii sunt principalele provocări.

 

 

“Lipsa de predictibilitate în special în ceea ce priveşte regimul fiscal şi creşterile de taxe creează o stare de nelinişte constantă în mediul de business actual. Managerii şi antreprenorii români sunt nevoiţi să taie din investiţii ca să acopere creşterile de taxe, pentru că şi-au dat seama că nu pot renunţa la o parte din personal sau să reducă din beneficiile angajaţilor, după ce în ultimii ani s-au chinuit foarte mult să recruteze şi să reţină angajaţii în companie”, a declarat Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS, citat de Agerpres.

 

Doi din zece lideri români consideră că volatilitatea pieţei, scăderea puterii de cumpărare şi concurenţa acerbă sunt alte aspecte care le generează provocări în business, în timp ce 6% dintre respondenţi au menţionat alte motive, precum finanţarea, întârzierea plăţilor sau insolvenţele clienţilor sau ale furnizorilor.

 

 

Legat de măsurile pe care autorităţile ar trebui să le adopte pentru a încuraja noile investiţii sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confruntă managerii şi antreprenorii atunci când vor să investească, răspunsurile managerilor şi antreprenorilor români au variat de la reducerea taxării pe muncă la reducerea numărului de angajaţi de la stat, stabilitatea fiscală şi reducerea birocraţiei.

 

“Sunt trei măsuri care ar putea fi luate în această direcţie: coerență în adoptarea măsurilor legislative (unele OG/HG intră în contradicţie cu legile; în mod normal, conform Constituţiei, prevederile legale au întâietate în aplicare, însă în realitate nu se întâmplă aşa); încurajarea investiţiilor printr-o modalitate de impozitare diferenţiată (sistemul din Marea Britanie); eliminarea taxelor salariale (în primul an de muncă pentru angajaţii noi – tinerii absolvenţi- care nu au mai lucrat niciodată; în primul an, majoritatea angajaţilor nu sunt productivi, sunt în etapa în care îşi dezvoltă abilităţi şi competente, iar cei mai mulţi dintre ei nu ştiu ce îşi doresc”, a menţionat o absolventă ASEBUSS care a răspuns la chestionar.

 

CITEȘTE ȘI:

Angajatorii au plătit în medie pe salariat cu 10% mai mult în 2022 faţă de 2021

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with