Image 1
Image 2

Cartofii, legumele, conservele de legume, citricele şi fructele s-au scumpit cel mai mult

Preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 19,16% în septembrie faţă de august
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 19,16% în septembrie faţă de august
Preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 19,16% în septembrie faţă de august

În piaţa agro-alimentară din Carei, varza murată se vinde la 6 – 7 lei kilogramul

Zilele crecute, consemnam în coloanele ziarului nostru faptul că la Carei, varza albă la căpăţână se vindea cu 1,5 lei/kilogram, în timp ce la sac de 10 kilograme se găsea varză tăiată, preţul fiind de 1,8 -2 lei/kilogram. Câţiva careieni care au dorit să rămână anonimi se întreabă ce se întâmplă cu preţul verzei murate la Carei.

De la 2 lei crudă şi până la 7 lei murată este o cale lungă, fără prea multe costuri suplimentare.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică – INS, cartofii, legumele, conservele de legume, citricele şi fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii septembrie faţă de august, dar şi faţă de finalul anului trecut.

Astfel, preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 19,16% în septembrie faţă de august şi cu 22,41% faţă de decembrie 2017, în timp ce legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,48%, respectiv cu 13,67%.

Preţul citricelor şi al fructelor meridionale s-a majorat cu 3,97% faţă de luna precedentă şi cu 14,29% faţă de finalul anului trecut. La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, respectiv cu 5,93% faţă de luna august şi cu 7,6% faţă de decembrie 2017.

Preţul ouălor a înregistrat un recul faţă de finalul anului trecut, cu peste 26%, dar a crescut uşor cu 1,1% comparativ cu luna precedentă.

Rata inflaţiei, o potenţială cauză a scumpirilor

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a scăzut uşor la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55%, cele alimentare cu 4,44%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,54%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creşterea preţurilor de consum a fost de 5,65%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns