Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TURISM

Castelul Károlyi și împrejurimile – cea mai mare atracție turistică din zonă

Castelul Károlyi și împrejurimile – cea mai mare atracție turistică din zonă
Careienii sunt foarte mândri de castelul Károlyi, dar dacă sunt puși în situația de a-l prezenta unui străin, foarte puțini sunt cei care ar reuși să povestească mai mult de zece propoziții despre acest minunat monument arhitectural din localitatea în care trăiesc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O descriere mai amplă a edificiului, din care, din lipsă de spațiu redăm doar o parte, ne-a fost oferit[ de Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură din Carei, care ne relatează că: «Prima rezidență cunoscută a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. Trebuie să fi fost o clădire solidă, dotată cu elemente de fortificație, dacă nobilii comitatului au considerat-o o amenințare și au cerut regelui demolarea ei.

 

 

La sfârșitul veacului următor, din pricina accentuării pericolului turcesc, rezidența din piatră a fost transformată într-o cetate dotată cu șanț și zid de fortificare (…). După ce Sándor Károlyi (1669-1743) s-a alăturat răscoalei conduse de Francisc Rákóczi al II-lea, a fost rândul trupelor germane să atace cetatea celui care devenise inamic. Fortificațiile rezistă și de această dată (…). În secolele XVII-XVIII, cetatea din Carei a constituit în mai multe rânduri locul de desfășurare a unor întâlniri diplomatice importante. Printre altele, aici au avut loc negocierile pentru redactarea și semnarea tratatului Păcii de la Satu Mare, din 1711. În această perioadă și până la 1848, cetatea și mai târziu castelul Károlyi a beneficiat de apărare printr-o garnizoană formată din haiducii așezați în orașe din sate învecinate. (…)
Unele dintre cele mai importante momente din istoria castelului baroc le constituie vizitele membrilor familiei imperiale. Astfel, în anul 1797, József Károlyi (1768-1803) primește la rezidența sa vizita prințului Joseph de Habsburg, iar aproape un secol mai târziu, în 1884, prințul Rudolf de Habsburg petrece două zile la Carei în compania soției sale.

 

 

O nouă transformare a castelului, cea care conferă clădirii aspectul actual, are loc între anii 1894-1896 și este inițiată de István Károlyi (1845-1907). Urmând planurile arhitectului Arthur Meinig, castelul baroc este transformat într-un edificiu în stil eclectic, cu elemente istorizante, având aspectul unui castel cavaleresc medieval (…)

 

 

După moartea lui István Károlyi, în anul 1907, membrii familiei nu mai locuiesc la Carei. În haosul creat de evenimentele sfârșitului de an 1918, multe dintre elementele de mobilier și obiecte de valoare din interiorul castelului au dispărut. În perioada interbelică, ca urmare a unui acord dintre statul român și cel maghiar, obiectele de valoare rămase în castel (în special tablourile) au fost înapoiate familiei Károlyi.
Un moment memorabil rămâne, în viața castelului și a Careiului din perioada contemporană, vizita regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, în anul 1919.

 

În perioada interbelică o parte a castelului este transformată în sanatoriu, iar restul găzduiește un cazinou. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu acordul familiei Károlyi, funcționează aici o școală militară, transformată în spital militar în anul 1944. În perioada comunistă, castelul găzduiește instituții culturale de interes public< muzeul, casa de cultură și biblioteca orășenească.

 

 

Castelul în prezent

În urma lucrărilor de restaurare care s-au desfășurat între 2009 şi 2012, castelul din Carei a reintrat în circuitul turistic național și internațional. Proaspăt renovat, castelul găzduieşte cele două expoziţii permanente din cadrul muzeului, una de istorie locală şi una de interioare istorice, care redau ambianța de odinioară a castelului.

 

“Castelul de altădată”

Expoziția de la primul etaj al castelului Károlyi încearcă să redea, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepției expoziționale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidențe aristocratice funcționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În cadrul expoziției a fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice (în special baroc, biedermeier, neo-renaștere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii modern e(…).

 

“Careiul de odinioară”

Expoziția pemanentă de la parterul castelului Károlyi cuprinde patru săli organizate tematic, abordând trecutul Careiului din perspectiva vestigiilor arheologice descoperite în zona orașului, a istoriei localității, a meșteșugurilor tradiționale, a artei și istoriei ecleziastice careiene (…).

 

”Expo Africa”

Expoziția de trofee din Africa și colecția de arme a Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de moștenitorii lui Pánczél Zoltán Tibor, potrivit dorinței acestuia. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat 3 secțiuni pentru a prezenta materialul colecției, grupând obiectele colecției în următoarele tematici< arme din diferite epoci, vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa. (…) cuprinde exemplare naturalizate în întregime și trofee ale vânatului mare din Africa< trofeu bivol, struț, trofeu girafa, trofeu rinocer, trofeu elefant, leu, craniu rinocer, craniu leu, craniu girafă, picioare girafă etc.

 

Capela rezidenței Károlyi

La începutul secolului al XVII-lea, Mihály Károlyi și soția lui, Borbála Lapispataki Seghnyey au revenit la catolicism, moment în care s-a construit o capelă în incinta castelului. La vizita lui Ferenc Rákóczi al II-lea, în 1708 slujba de primire s-a oficiat în capelă. Slujba de cununie religioasă dintre Ferenc Károlyi și Krisztina Csáky a avut loc în aceeași capelă.
László Henyei menționează în 1794< „Capela de curte dotată, încăpătoare este așezată la parterul clădirii, în partea de sud-est. A fost construită de baronul Mihály Károlyi și pereții acesteia ajung până la tavan. La etaj, pe peretele oratoriului se află o pictură simbolică din secolul al 17-lea. Această relicvă de familie reprezintă pe baronul László Károlyi împreună cu întreaga familie (soția și 20 de copii) în momentul primirii binecuvântării în aceeași capelă…”

 

Parcul dendrologic 

În jurul castelului în anul 1700 a existat o grădină frumoasă, amenajată în stil baroc. În anii 1790 grădinarul Bode György amenajează în jurul castelului nou o grădină engleză. Grădina avea și o seră cu plante exotice. Forma actuală o primește pe o suprafață de 12 ha, în anul 1890.
Luând în considerare plantele rare din grădină (208 specii și multe subspecii de plante arborescente), în anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit. Platanul uriaș din fața castelului cu un diametru de 205 cm, a fost plantat în anul 1810.
Parcul castelului de azi, cu suprafaţa de zece hectare, îmbie vizitatorii de toate vârstele la promenadă în fiecare perioadă a anului, la activităţi sportive pe terenurile special amenajate din parc şi la relaxare în grădina de vară și manej.

 

Sera de plante exotice 

Încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în perimetrul parcului dendrologic al castelului Károlyi exista deja o seră, renumită pentru colecția de camelii în secolul al XIX-lea, distrusă cu ocazia incendiului devastator din anul 1887.
Ulterior a fost construită o seră pentru plante exotice care poate fi considerată ca predecesoare a serelor de plante ornamentale a grădinăriei orașului.
Această seră de prezentare a fost realizată în cadrul proiectului cu titlul< „Szatmár-Bereg și locuitorii ei”, crearea unor centre de prezentare în Géberjén și Carei implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, (www.huro-cbc.eu) , cu sprijinul Uniunii Europene, și prin cofinanțarea Fondului European de Dezvoltare, a Republicii Ungare și României și găzduiește o colecție de plante originare de pe cinci continente ale planetei noastre.»

 

CITEȘTE ȘI:

O companie privată va efectua călătorii spre Lună

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SĂ VINĂ TURIȘTII!

În sfârșit se schiază la Luna Șes

Sezonul de iarnă 2023 – 2024 aproape că vine cu un miracol împlinit așteptat de întreg județul Satu Mare, dar mai ales de oșeni, respectiv de iubitorii sporturilor de iarnă. Este vorba despre mult dorita deschidere a pârtiei de schi de la Luna Șes.