Image 1
Image 2

Câștigătorii concursului de poezie religioasă, premiați la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Festivalul-concurs de poezie religioasă, ediţia I, organizat de Asociaţia Pro CERC din Turţ, cu sprijinul Consiliul Judeţean Satu Mare, a ajuns la final. Sâmbătă, 26 octombrie, începând cu ora 14, la Catedrala Ortodoxă cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, din Satu Mare, s-au adunat organizatorii, o parte dintre concurenţi, dar şi alţi iubitori ai poeziei religioase, pentru a asista la un recital de muzică şi poezie pe această temă.

Festivitatea de premiere a fost deschisă de Mariana Tiution, vicepreşedinte al asociaţiei, care a prezentat câteva din motivele pentru care asociaţia a iniţiat acest concurs. A fost apoi invitat să susţină o alocuţiune preotul ortodox Cristian Boloş, care a făcut o legătură între semnificaţia zilei Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi festivitatea de premiere a concursului, fără a omite faptul că omul are nevoie de hrană spirituală pe care şi-o asigură prin rugăciune şi lectură. A felicitat organizatorii acestui concurs inedit, prin care participanţii şi-au manifestat apropierea de divinitate, de cuvântul şi voia lui Dumnezeu.

Poetul Ioan Belbe din Turţ, consilier judeţean, unul dintre autorii morali ai evenimentului marcat prin festivitatea de premiere într-un lăcaş de cult, a recitat din creaţiile sale, ştiut fiind faptul că acesta cultivă cu pricepere poezia de această factură.

Au fost rostite câteva cuvinte referitoare la participarea la acest festival-concurs aflat la prima ediţie. Manifestarea culturală a fost onorată de înscrierea în competiţie a 24 de concurenţi cu vârsta sub 18 ani şi 9 participanţi cu vârsta peste 18 ani, care au înscris în competiţie 60 de poeme cu tematică religioasă. Juriul compus din Ioan Nistor – preşedinte, Mihaela Grigorean, Aurel Pop, Ioan Coriolan Aniţaş şi Veronica Dumitre, preşedintele As. ProCERC – membri, a avut o misiune relativ dificilă în desemnarea câştigătorilor la cele două categorii de participare.

Pentru a da şansa unui număr cât mai mare de participanţi să acceadă la diplome şi premiile oferite, organizatorii a stabilit să se acorde fiecărei categorie de vârstă câte trei premii şi câte două menţiuni.

A fost apoi rândul poetului, criticului şi omului de cultură Ioan Nistor să prezinte câteva consideraţii privind poemele trimise pentru a participa în festivalul-concurs încheiat sâmbără, 26 octombrie.

La categoria copii/tineri sub 18 ani, locul I i-a revenit lui Adrian Lupescu, locul II – Gheorghe Finta, locul III – Matiş Viviana, menţiunea I – Florina Ciupac, menţiunea II – Lucia Corpaş, iar Larisa Mariţa a primit premiul revistei Mărturii Culturale.

La categoria peste 18 ani, locul I a fost acordat creaţiilor poetului şi epigramistului Ioan Tipu Sălăjanu, locul II – Laura Călina Hoble, locul III – Ioan Cionca Todinca, menţiune I – Maria Belbe şi menţiune II -Ştefan Fărcaş.

Momente artistice

În cadrul acestei manifestări culturale cu profundă încărcătură emoţională au fost prezentate şi momente artistice susţinute de către participanţi, dar şi de o serie de invitaţi. După ce inginerul Cornel Burcea a subliniat faptul că niciun scriitor român nu a cântat mai mult ca el (Vasile Militaru) credinţa în Dumnezeu şi nemurirea sufletului, a convertit credinţa în creaţie ca expresie profundă a unei trăiri creştine prin rugăciune şi jertfa de sine, a înmânat câteva cărţi “Şoaptele îngerilor” semnate de Vasile Militaru şi a recitat din creaţiile acestuia.

Se cuvine subliniat faptul că la reuşita momentelor artistice au contribuit premianţii, recitând sau citind din creaţiile lor, dar şi invitaţi precum solista de muzică populară şi religioasă Angela Munteanu, Marica Verdeş, alături de un grup de elevi de la Colegiul Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei, corul “Medieşana” din Medieşu Aurit, dirijat de soţii Ileana şi Ioan Petrovici, nu în ultimul rând de grupul coral al tinerilor de la Catedrala Episcopală din Baia Mare.
Organizatorii festivalului îşi doresc să-şi extindă aria de cuprindere cel puţin la nivel regional pentru ediţia următoare.

Premiaţii şi participanţii au primit câte o antologie cu poemele inscrise în concurs, intitulată “Nemurirea prin cuvinte”.

În finalul manifestării Veronica Dumitre, preşedinta Asociaţiei Pro CERC, a mulţumit tuturor pentru participare şi pentru implicare în reuşita evenimentului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns