Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cât durează pasiunea în relaţia de cuplu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pentru cuplurile tinere e foarte important de ştiut că etapa iubirii stabile poate avea şi multe beneficii şi nu înseamnă pierderea pasiunii ori a dorinţei
Pentru cuplurile tinere e foarte important de ştiut că etapa iubirii stabile poate avea şi multe beneficii şi nu înseamnă pierderea pasiunii ori a dorinţei

Astăzi vă propunem să descoperiţi ce se înţelege prin fluxul şi refluxul pasiunii în relaţia de cuplu. Psihologul Gyorgy Gaspar scria zilele trecute pe pagina sa de blog că se întâmplă ca partenerii unor relaţii de cuplu cu un oarecare trecut să se întrebe dacă nu ar fi bine să îşi caute fericirea în altă parte.

Oamenii ajung să se întrebe dacă nu cumva, în lumea asta mare, se află o persoană ce îi caută şi îi aşteaptă doar pe ei, o persoană alături de care viaţa lor ar fi mai bună.

 

Misterul primelor luni

 

‘’În calitate de terapeut de cuplu şi de familie, deseori am auzit clienţii spunând astfel de lucruri într-o formă mai mult sau mai puţin concretă. Relaţia de iubire trăită alături de o nouă persoană este pentru cei mai mulţi dintre noi o binecuvântare. Partenerul ne surprinde în continuu pentru că noi de fapt cunoaştem puţine lucruri despre el. În primele luni, totul e un mister. Starea de incertitudine ne transmite entuziasm, activând astfel şi multe momente de plăcere şi pasiune. Din perspectiva psihologiei sociale, această primă etapă a relaţiei e numită iubire pasională, adică o perioadă de euforie şi entuziasm ce tinde să pălească în intensitate în următorii doi ani.

 

Iubirea întovărăşitoare

 

Cu timpul simţim că e ceva familiar şi intrăm în următoarea etapă a relaţiei, iubirea întovărăşitoare. Chiar dacă aceasta implică o conectare mai profundă, intensitatea elementelor de noutate scade şi partenerii pot simţi mai multă stabilitate şi confort relaţional. Când trecem de la iubirea pasională la etapa conectării stabile putem avea sentimentul de nefericire. Atribuim adesea descreşterea pasiunii, care în sine e un fenomen psihologic absolut normal, unor deficite ale partenerului şi avem tendinţa de a interpreta fenomenul ca pe o epuizare a iubirii sau pierderea totală a legăturii afective. Erorile de interpretare a realităţii sunt şi mai nocive dacă noi confundăm iubirea cu ideologia romantică sau pasiunea trecătoare.

 

Cupluri tinere şi relaţii stabile

 

Pentru cuplurile tinere e foarte important de ştiut că etapa iubirii stabile poate avea şi multe beneficii şi nu înseamnă pierderea pasiunii ori a dorinţei. Nu putem păstra totuşi intensitatea iniţială a pasiunii la infinit, dar putem căuta elemente de noutate alături de partener”.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita a Suplimentului “Sănătate&Frumuseţe” disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns