Image 1
Image 2

GOSPODĂRIE DIN SOCOND

Caz nou de pestă porcină africană în judeţ

La cea mai recentă ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare s-a discutat despre cel mai nou focar de pestă porcină africană din județ. Este vorba despre o gospodărie din comuna Socond.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul şedinţei convocate de Prefectura județului Satu Mare a fost aprobat Planul de măsuri pentru focarul de Pestă Porcină Africană în exploatația lui P. A. din localitatea Socond.

 

 

S-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 km, respectiv în localităţile Socond și Hodișa şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, respectiv în localităţile Șandra, Beltiug, Rătești, Ardud (parțial), Gerăușa, Sărătura, Medișa, Ardud Vii, Homorodu de Sus, Solduba, Cuța, Soconzel, Stâna, Bolda.

 

 

Restricțiile / măsurile din zona de protecție și supraveghere sunt impuse în conformitate cu REGULAMENTUL DELEGAT 9UE) 2020/687 AL COMISIEI din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în cee ace privește normele de prevenire și control al anumitor boli.

 

 

Sunt interzise activitățile, inclusive circulația în cee ace privește porcinele și produsele obținute de la acestea în interiorul, dinspre și spre zona de protecție și supraveghere.

 

 

La solicitarea primarului din Socond, Nicolae Cornea-Mare, prefectul Radu Roca a convocat o întâlnire la sediul primăriei Socond, cu toți factorii implicați și a dispus mobilizarea a factorilor responsabili, inclusiv din cadrul Unităţilor Locale de Sprijin, pentru o gestionare corectă focarului de pestă porcină apărut în zonă.

 

 

Având în vedere faptul că focarele de pestă porcină africană s-au extins pe tot teritoriul țării, iată câteva sfaturi și măsuri pe care le puteți lua dacă sunteți crescător de animale, vânător sau intenționați să achiziționați animale vii.

 

 

Pesta porcină este o boală virală.
În mod obișnuit este mortală pentru porcii domestici și mistreți.
Nu există vaccin sau tratament pentru această boală.
Din această cauză, provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate.

 

Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre.
Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul.

 

 

Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate.
Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut.
Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile.

 

Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în mai multe feluri:

-prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
-prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
-contactul cu materiale contaminate;
-contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate.

 

 

Este indicat a nu se deplasa animalele de la o fermă la alta sau de la o gospodărie la alta, dar și a contacta medicul veterinar imediat ce s-au indenticat anumite suspiciuni de îmbolnăvire cu PPA.

 

Citește și:

În această săptămână au fost stinse 21 de focare de Pestă Porcină Africană

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns