Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CE a lansat o consultare publica pentru a stabili obiectivele prioritare pana in 2020 din cadrul programului de actiune pentru mediu

Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Postare ( Sablon)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Economica (CE) a lansat o consultare publica pentru a colecta opinii cu privire la cel de-al saptelea Program de actiune pentru mediu al UE, care va stabili obiectivele prioritare ce trebuie urmarite pana in 2020. Consultarea ramane deschisa pana la 1 iunie.

 

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „UE a adoptat unele dintre cele mai ambitioase norme din lume in domeniul protectiei mediului. Aceste norme contribuie in mod semnificativ la protectia mediului si a populatiei. Insa forta lor depinde de modul in care sunt puse efectiv in aplicare si trebuie sa le adaptam pentru a raspunde noilor provocari. Am dori sa aflam opiniile cetatenilor cu privire la actiunile pe care le-am putea intreprinde, impreuna cu statele membre si cu toate celelalte parti interesate, pentru a asigura o mai buna protectie a mediului si pentru a ne sustine prosperitatea tinand seama de limitele planetei. Poate ca UE nu este in masura sa le faca pe toate, dar am dori sa aflam in ce domenii si in ce mod actiunea acesteia poate avea impactul cel mai decisiv in vederea ameliorarii calitatii mediului – nu doar pentru noi, ci si pentru copiii copiilor nostri. ”

 

 

In ultimele luni, Comisia a adoptat o serie de initiative strategice privind politica in domeniul mediului – Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punct de vedere energetic, Strategia in domeniul biodiversitatii pentru 2020 si o Comunicare referitoare la ameliorarea implementarii legislatiei UE – care au drept scop sa imbunatateasca competitivitatea Europei si sa consolideze rezilienta ecologica a acesteia si care fac parte integranta din Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.

 

Cel de-al 7-lea Program de actiune pentru mediu ar trebui sa ofere un cadru global si coerent pentru aceste initiative strategice, stabilind obiective prioritare si aratand clar modul in care politica in domeniul mediului poate sa contribuie la cresterea ecologica, la ameliorarea sanatatii si la cresterea bunastarii. Programul ar trebui sa garanteze aderarea tuturor partilor interesate – institutiile UE, statele membre, autoritatile regionale si locale, intreprinderile, partile interesate din sectorul privat, ONG-urile si societatea civila – la un program comun.

 

Concret, cel de-al 7-lea Program de actiune pentru mediu ar trebui sa garanteze realizarea urmatoarelor angajamente: * imbunatatirea implementarii si a respectarii normelor UE in domeniul mediului, cu scopul de a oferi rezultate mai bune in materie de protectie a mediului: * asigurarea faptului ca si alte politici ale UE isi ating obiectivele stabilite in materie de clima si mediu; * asigurarea accesului la dovezi solide si la cele mai recente cunostinte stiintifice, care sa serveasca drept baza pentru elaborarea si implementarea politicilor in domeniul mediului; * completarea lacunelor strategice semnificative, daca acest lucru se justifica prin prisma celor mai recente informatii stiintifice si este in conformitate cu principiul precautiei.

Rezultatele consultarii publice, impreuna cu opinia Consiliului Uniunii Europene, a Parlamentului European, a Comitetului Regiunilor si a Comitetului Economic si Social European, vor fi luate in considerare la elaborarea ulterioara a propunerii Comisiei privind cel de-al 7-lea Program de actiune pentru mediu, pe care aceasta intentioneaza sa-l prezinte pana la sfarsitul anului.

Sursa: Comisia Europeana

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns