Image 1
Image 2
Acasa

Ce avantaje va avea Simona Pop după ce primește titlul de cetățean de onoare al municipiului Satu Mare?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Va putea să intre gratuit la evenimente științifice, cultural-artistice, va avea acces la bazele de agrement, să susțină discursuri publice și să circule gratuit cu autobusul

simonaÎn ședința extraordinară a Consiliului Local Satu Mare din data de 19 august 2016, consilierii locali au aprobat proiectul privind acordarea titlului de “Cetățean de onoare al municipiului Satu Mare” spadasinei Simona Pop.

Un lucru firesc. Sportiva noastră de 27 de ani a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio împreună cu echipa României de spadă feminin din care mai fac parte spadasinele Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman și Loredana Dinu.

Cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local

Dar ce înseamnă să fii cetățean de onoare al municipiului Satu Mare?

Un lucru este sigur. Este cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local unor cetățeni români sau străini. Există un regulament în acest sens aprobat de Consiliul Local Satu Mare într-o ședință din 27 iunie 2013. Iar el vine cu drepturi, obligații și sancțiuni.

Titlul de cetățean de onoare este numai al titularului, nu este transmisibil urmașilor sau rudelor celui care l-a deținut. Se acordă unor personalități care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor legături științifice, culturale, sportive sau economice cu efecte benefice municipiului. Titlul se poate acorda și cetățenilor români sau străini care desfășoară activități caritabile, personalităților care au contribuit la construirea sau promovarea unei imagini pozitive a municipiului nostru sau unor sportivi ori artiști născuți sau formați în municipiul Satu Mare cu rezultate deosebite în competițiile sportive sau artistice internaționale sau naționale. Este și cazul Simonei Pop, căci aurul olimpic reprezintă cel mai valoros rezultat din cariera unui sportiv.

Titlul va fi înmânat Simonei Pop de către primarul Kereskenyi Gabor

Titlul de cetățean de onoare va fi înmânat titularului sau împuternicitului legal al acestuia de către primarul Gabor Kereskenyi în cadrul unei ședințe festive de consiliu sau cu prilejul unor evenimente festive marcante, în prezența membrilor Consiliului Local. Primarul municipiului Satu Mare ne-a transmis că Simona Pop ajunge la București în 24 august, urmând ca în câteva zile să revină la Satu Mare și să primească înălțătorul titlu într-o festivitate specială.

Drepturile cetățeanului de onoare

Care sunt drepturile cetățeanului de onoare al municipiului Satu Mare? În regulament apare că are acces gratuit în instituțiile social-culturale din subordinea administrației locale, are dreptul de a circula gratuit în toate mijloacele de transport în comun pe teritoriul municipiului, accesul gratuit în bazele de agrement ori balneoclimaterice, acces gratuit la toate spectacolele și manifestările științifice, cultural-artistice și sportive de pe raza teritorială a municipiului Satu Mare la care Primăria municipiului Satu Mare ori Consiliul Local este organizator, în baza unui permis nominal de gratuități eliberat prin grija executivului Primăriei. Cetățeanul de onoare al municipiului Satu Mare are dreptul de susținere a unei alocuțiuni scrise sau verbale cu acordul organizatorilor manifestării, în situația în care manifestările sau festivitățile fac referire la municipiul Satu Mare. Mai există și alte drepturi conferite de legi speciale.

Obligația de a promova imaginea municipiului Satu Mare

Sunt și obligații pe care le are un cetățean de onoare. În primul rând, să cunoască regulamentul, să promoveze imaginea municipiului în contextul unor activități în care participă, în România sau în străinătate, inclusiv în calitate de “Cetățean de Onoare” prin activitatea curentă pe care o desfășoară să contribuie la dezvoltarea neîntreruptă a relațiilor sau activităților care au avut ca efect acordarea titlului. Cetățeanul de onoare al municipiului Satu Mare nu trebuie să aducă niciun fel de atingere morală sau de prestigiu, prin comportament sau acțiuni voluntare sau involuntare, înaltului titlu dobândit. Nu trebuie să compromită cu rea voință interesele comunității care i-a acordat titlul. Totodată are obligația să participe la manifestările sau festivitățile organizate de Consiliul Local ori Primăria Satu Mare la care titularul, conform protocolului, este invitat.

Ciornă automată

4 comentarii

  1. Aoleu Dane, cred ca ai inca gura amara de la painea brutarului ungur din vecinatate de ai asha o ura pe ungurimea asta…e adevarat ca observatii de genul celora pe care le faci aici explica in mare masura cea mai scazuta medie de varsta pe tara a locuitorilor judetului Satu Mare. Ura si invidia sunt cel mai probabil responsabile de aceasta stare de lucruri.

Lasă un răspuns

Connect with