Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Ce este si cum se trateaza depresia postnatala

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Aparitia unui copil reprezinta un eveniment extrem de important in viata femeilor si, deopotriva, a barbatilor, intrucat noul statut de parinte aduce modificari atat in viata familiala, cat si in cea sociala. Indiferent daca este primul copil sau nu, primele saptamani de viata de parinte sunt stresante si obositoare atat fizic, cat si psihic.

A fi in primul rand mama implica trairea unor evenimente noi si indeplinirea unor sarcini pe care nu sunteti intotdeauna sigure ca le puteti duce la bun sfarsit. Este nevoie sa deprindeti noi indeletniciri pentru a face fata acestei situatii. Ce este foarte important este sa nu va judecati prea aspru. Posibil ca, in primele saptamani si chiar luni, sa aveti sentimente amestecate. De foarte multe ori, femeile se simt mai degraba triste decat fericite, iar aceasta stare se poate transforma in DEPRESIE. Cel mai important lucru pe care l-ati putea face, in acea perioada, este sa aveti incredere ca, la un moment dat, o veti depasi cu bine! Iar cand nu reusiti, sa nu va sfiiti sa ceri ajutor! Multor persoane le vine greu sa ceara ajutor< este insa foarte important sa faceti acest lucru. Sunt situatii in care depresia nu trece de la sine, indiferent cat de mult ai vrea. Una din zece femei trece prin ceea ce treceti dvs. Cu cat apelati mai urgent la ajutor, cu atat va veti reveni mai repede.

Ce SCHIMBARI pot aparea dupa nasterea copilului

1 Tristetea din cauza copilului (baby-blues)< apare in prima saptamana dupa nastere si este ceva obisnuit, fiind prezenta pana la 8 din 10 femei. O femeie poate izbucni in plans fara un motiv anume. Sau poate fi foarte fericita, dupa care, pur si simplu, se simte de-a dreptul nenorocita. Pe cat de tulburatoare si infricosatoare sunt aceste sentimente, ele dureaza o perioada scurta de timp – cateva ore sau zile – si dispar fara vreun tratament.

2Depresia postnatala / anxietate / nevroza obsesiv – compulsiva postnatala< afecteaza aproximativ 1 din 19 femei si incepe in primele 6 luni dupa nasterea copilului. Este important de stiut ca depresia poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului si poate dura o perioada lunga de timp daca nu se intervine oportun. Uneori depresia postpartum poate duce la destramarea cuplului.

3 Psihoza puerperala< este o schimbare grava de dispozitie care afecteaza circa 1-3 femei la 1.000 de nasteri. Mama poate dezvolta o boala mentala severa sau o psihoza. Simptomele apar brusc, deseori in primele doua saptamani de la nastere. Femeile cu istoric personal sau al familiei de boli psihice (schizofrenie, depresie bipolara) sau care au suferit ele insele de psihoza puerperala in trecut prezinta un risc mai ridicat pentru o astfel de afectiune. Simptomele, care pot include halucinatii, iluzii, manii, pot fi ingrozitoare atat pentru femeia respectiva, cat si pentru familie. In acest caz trebuie solicitat ajutor de urgenta. Femeile cu acest gen de probleme trebuie tratate in spital unde, de obicei, isi revin complet.

Simptome ale depresiei postnatale

Sunt diferite de la persoana la persoana. Nu exista o femeie care sa simta exact la fel. Uneori simptomele se modifica pe parcurs. Iata o lista cu cateva simptome obisnuite ale depresiei postnatale<

iti faci griji pentru tot felul de obiceiuri pe care altadata le considerai normale>

ai senzatii de panica, inima incepe sa-ti bata mai repede decat de obicei, iti transpira palmele, ai senzatia ca ti se face rau, ca ametesti etc.>

esti incordata – ai umerii si gatul incordat>

esti plina de temeri si anxietati – ai tot felul de spaime legate de tine, de copil, de partener. Uneori simti nevoia sa stea cineva cu tine, sau ti-e teama sa stai cu copilul, sau te coplesesc ganduri ca ar putea pati ceva copilul etc.>

ai dureri fizice – dureri de cap, de stomac etc.>

esti iritata fara un motiv serios>

te simti trista, plangi mult sau esti pe punctul de a izbucni in plans>

nu mai mananci sau mananci in exces>

te simti epuizata sau simti ca nu mai faci fata provocarilor>

nu te intereseaza cum arati sau esti prea preocupata de infatisarea ta>

te simti vinovata>

ti-ai pierdut apetitul sexual>

ai insomnii, frica de a nu face rau copilului, ai pierderi de memorie etc.

Cum poti sa-ti imbunatatesti starea singura

1) in primul rand este important sa accepti faptul ca viata ta s-a schimbat dupa aparitia copilului pe lume>

2) incearca sa ai asteptari realiste. Majoritatea femeilor se gandesc, inainte de a naste, cum va fi viata lor dupa, cum va arata copilul si isi pun intrebarea daca vor fi mame bune etc. De retinut< un aspect important este sa acceptam faptul ca nimeni nu-i perfect si ca nimeni nu va atinge perfectiunea vreodata. E important sa fim mame “suficient de bune”.

3) Accepta starile prin care treci< “cum ai venit asa sa te duci!”. Nu te speria sa te gandesti la ceea ce simti si la ce anume te face sa simti astfel. Dupa ce incepi sa vezi motivele depresiei tale, poti incepe sa transformi aceste stari depresive in altele mai placute.

Solutii practice de rezolvare a problemelor cotidiene

1) Identifica problema>

2) Gandeste-te cum ai putea rezolva acea problema>

3) Hotaraste-te care-i solutia optima de rezolvare a problemei>

4) Rezolva problema prin modalitatea gasita>

5) Evalueaza cat de eficienta este metoda>

6) Lauda-te pentru perseverenta cu care ai actionat pentru rezolvarea problemei, in scopul cresterii increderii in tine insuti.

Rolul psihoterapiei in tratarea depresiei postnatale

Consilierea specializata ajuta foarte mult in caz de depresie, avand rezultate rapide, de obicei evidente in cateva saptamani. Psihoterapia te ajuta sa identifici factorii care contribuie la depresia ta si sa inveti sa actionezi cu succes asupra cauzelor psihologice, comportamentelor interpersonale si situationale. Orice forma de psihoterapie este un proces bilateral care da rezultate atunci cand atat pacientii, cat si psihoterapeutii discuta sincer si deschis si sunt convenite din primele sedinte care sunt problemele majore si cum poate ajuta terapia. Psihoterapia are un efect ridicat daca sunt respectate toate programarile sedintelor si, ulterior desfasurarii sedintei, dupa parasirea cabinetului, se reflecteaza la cele discutate cu psihoterapeutul.

Interventia psihoterapeutica in viata persoanelor deprimate vizeaza<

identificarea situatiilor negative din viata acestora care contribuie la starea de deprimare, sustinerea intelegerii aspectelor din viata lor care se pot schimba si identificarea unor motive de speranta in viitor>

gasirea tiparelor negative de gandire care le accentueaza deznadejdea si sentimentul de neputinta care insotesc depresia si sprijinirea persoanelor in scopul dezvoltarii unei perspective pozitive asupra vietii>

analizarea gandurilor si tiparelor de comportament care contribuie la starea de depresie>

ajutarea persoanelor deprimate sa-si controleze viata si sa se bucure de ea, invatandu-le sa analizeze optiunile pe care le au si sa se implice in initierea progresiva de activitati placute.

Puteti sa imi scrieti pe adresa de e-mail< [email protected].

Cecilia Ardusatan-Voicu, psiholog

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cu ajutorul Poliției Maramureș, al jurnaliștilor, dar și al preotului din Mesteacăn

Moș Nicolae a sosit cu daruri pentru 3 copii orfani de mamă din Mesteacăn

Moș Nicolae a adus măcar pentru câteva minute un zâmbet de fericire pe buzele a trei trei copilași din satul maramureșean Mesteacăn. Două fetițe, de 8 și 10 ani, și un băiețel de 5 anișori au rămas fără cea mai iubită ființă de pe pământ: mama. Tatăl copiilor muncește zi de zi pentru a le putea oferi un adăpost deasupra capului, o masă caldă, dar și educație.