Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce înseamnă “vânzări de panică”?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Îmbogățite de noi și noi nuanțe, cuvinte și expresii din perioadele cele mai negre ale istoriei  revin în actualitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Invazia negativismului, a scepticismului, a lipsei de încredere, a început în timpul și după pandemie, s-a extins după războiul din Ucraina, apoi după războiul din Israel, pentru ca în aceste zile să ia o amploare greu de prevăzut.

Recesiune. Un cuvânt relativ blând, civilizat, neagresiv. Ce înseamnă? O scădere consecutivă pe o anumită perioadă de timp a producției, de regulă două trimestre consecutive, raportate la anul precedent. Scad vânzările, stagnează salariile,  cresc dobânzile, se simte lipsa forței de muncă calificate, concomitent cu plângerea companiilor de prea multă birocrație etc. Dar punctul culminat al recesiunilor este căderea burselor din cauza contracției economice generale.

Suntem în pragul unei recesiuni generale? Zilele trecute s-a impus pe piață o nouă expresie: vânzări de panică. Nu în piețele de alimente, ci la bursele din toată lumea.

Cum în România lumea o duce rău și în perioadele de boom economic, nici nu se observă când se instalează recesiunea. Un element care ar justifica o recesiune, fie ea și ușoară, România, ar fi scăderea puterii de cumpărare, asta aducând după sine scăderea vânzărilor companiilor. Mai puține vânzări înseamnă locuri de muncă mai slab plătite și mai puține locuri de muncă nou create.

De asemenea, scad cererile pentru serviciile din turism, restaurante, hoteluri, firme care prestează diverse activități pentru populație etc.

Un element major care arată că s-ai instalat recesiune este scăderea investițiilor. Aici actualii guvernați sunt tari: arată de fiecare dată că se investește cum nu s-a investit până acum în economie. Numai că atragerea unei sume minuscule din PNRR arată că economia românească nu poate cheltui cele 29 de miliarde de euro destinate României. De ce? pentru că țara primitoare trebuie să suporte un procent. Nu-i de unde.

Dar marele șoc vine din exterior. În prima parte a anului s-a simțit în toată Uniunea Europeană  încetinirea producției în Germania. Guvernul german nu a recunoscut decât că ar fi o recesiune ușoară, suportabilă prin luarea unor măsuri, printre care se număra frâna datoriilor și reducerea cheltuielilor bugetare ale statului. Aparent s-a trecut peste șocul creșterii dramatice la energie, gaz și petrol.

A venit însă un șoc mare, care nu poate fi ascuns prin manipularea cifrelor din statisticile interne. Au început să cadă bursele. În primul rând au fost afectați giganții tehnologici. Miliardarii au început să-și vândă acțiunile. Graba de a scăpa de acțiuni au fost catalogate drept “vânzări de panică”. În context mondial “vânzările de panică” induc temerea că se intră în recesiune.

Germania are o importanță regională, și orice scădere a producției atrage după sine consecințe economice grave în zonă.  Despre țări precum România, Ungaria, Polonia etc. nu se poate spune că ar contribui la accentuarea sau aplanarea unor crize.

Temerile legate de posibila intrare în recesiune a SUA sunt în creștere. Campania electorală din America  este urmărită cu atenție și îngrijorare în Europa. Ce se va întâmpla dacă va câștiga Trump? Candidatul republican a anunțat că dacă ajunge la Casa Albă va reduce sau va sista finanțarea NATO.

Profitând de turbulențele de pe bursele americane Trump a reacționat prompt. Candidatul republican la președinție a atacat administrația democrată ca fiind „incompetentă”, Joe Biden “doarme profund”, iar Kamala Harris “habar nu are”.   Cum și în România alegerile au loc în aceea perioadă ca în SUA, pot fi folosite aceleași calificative. Trebuie doar depistați candidații prezidențiali cărora li se potrivesc. Cine este cel care “doarme profund”?

Cine este “incompetentul care habar nu are” cum funcționează o țară și cum trebuie condusă când se află în criză? Primul ministru Marcel Ciolacu promite pensii, George Simion merge mai departe cu proiectul lui de case la prețul prestabilit de 35.000  de euro, iar Nicolae Ciuca promite un guvern de dreapta. Lăsând casele la o parte, trecând peste cruda realitate că trebuie mărite pensiile mici, singura promisiune care are nevoie de explicații ample fine din partea candidatului PNL.

Ce înseamnă în viziunea lui Nicolae Ciucă un guvern de dreapta? Nu cumva în primul rând înseamnă că se iau măsuri din timp pentru a nu se ajunge la “vânzări de panică”? Situația economică mondială este prea gravă pentru a ne apleca asupra mărunțișurilor din politica românească, fragmentată, lipsită de pragmatism, tot mai impregnată de populisme pe măsură ce se intră tot mai adânc în campania electorală.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns