Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce probleme ar putea ridica noul impozit forfetar: evaziune, desfiinţări de firme şi concedieri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Patronii restaurantelor, pensiunilor şi hotelurilor din România s-ar putea lovi de o nouă povară – impozitul forfetar. Un impozit care s-ar aplica în special firmelor din turism, unde evaziunea este destul de ridicată.

Dar acest impozit a creat o întreagă gâlceavă în 2009 atunci când a intrat în discuţie pe vremea guvernului Boc. Autorităţile spun însă acum că noul impozit nu va semăna cu cel propus de Pogea în urmă cu câţiva ani, scrie tvrnews.ro

 

 

Rolul impozitului forfetar este să elimine evaziunea. În realitate însă, măsura nu face decât să atârne mai greu pe umerii patronilor, căci cei care fac cu adevărat evaziune în turism nu vor avea nicio problemă pentru că ei oricum nu sunt înregistraţi.

 

Ştirea privind analizele referitoare la introducerea unui impozit forfetar a apărut pe surse şi a fost confirmată de ministrul pentru IMM-uri şi turism Maria Grapini pentru un cotidian central.

 

Evident deranjat de asta, premierul Victor Ponta a preferat să lase de înţeles că o decizie va fi luată abia atunci când se va cunoaşte exact impactul ei.

 

“Aştept ca doamna Grapini şi cu domnul Vosganian să vină în şedinţa de Guvern să ne informeze şi să vă informeze şi pe dumneavoastră exact care sunt condiţiile”, a declarat premierul.

 

Chiar dacă nu se ştie încă felul în care va fi aplicat impozitul forfetar, numai denumirea acestuia a provocat deja nemulţumiri printre cei care activează în domeniul turismului.

 

Asocierea cu impozitul aşa-zis forfetar de pe vremea lui Emil Boc este încă vie în memoria micilor patroni, chiar dacă atunci, în 2009 s-a recurs la un impozit minim pentru că nu s-a găsit o soluţie de aplicare a unui impozit forfetar.

 

Consultantul fiscal Dan Schwartz a lucrat chiar la acel impozit şi explică diferenţa.

 

“Impozitul forfetar nu trebuie confundat cu impozitul minim, cu impozitul care se plăteşte dacă faci sau nu faci profit, ci îl plăteşti în funcţie de anumite criterii în funcţie de numărul de scaune Există însă şi puncte comune între cele două tipuri de impozite. Ambele se încasează în avans şi arată probabil disperarea statului de a face urgent rost de mai mulţi bani. În acelaşi timp, nici impozitul minim, nici cel forfetar nu combat evaziunea fiscală făcut de cei care oricum nu plătesc niciun fel de impozit”, a explicat Schwartz.

 

Ideea de acum a guvernanţilor este să aplice acest impozit anumitor categorii de servicii, cum ar fi cele turistice, cele ale saloanele de înfrumseţare sau spălătoriilor auto.

 

În 2009-2010, guvernul a obligat fiecare firmă să plătească cel puţin 500 de euro anual, indiferent dacă înregistra sau nu profit.

 

Această măsură a dus în final la desfiinţarea sau supendarea a peste 100.000 de firme, aproape un sfert din totalul celor existente. Guvernanţii au spus că multe dintre acestea nici nu funcţionau dar au pierdut din vedere faptul că o firmă, chiar nefuncţională, este obligată totuşi să aibă cel puţin un angajat pentru care plăteşte taxe.

 

Impozitul lui Gheorghe Pogea, denumit iniţial forfetar, iar apoi impozit minim a avut ca efect concedierea a peste 200 de mii de salariaţi şi a fost ecunoscută ca un adevărat dezastru fiscal de mai toată lumea. Guvernul a renunţat la el după doi ani.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns