Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce vrea Iohannis, scandal sau dezbatere?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În harababura de pe scena politică se detașează dezbaterea pe marginea Codului fiscal. Este singurul lucru cu adevărat serios. Din păcate, subiectul s-a politizat. Competiția dintre PSD și PNL abate atenția dinspre problemele importante. Fiecare tabără caută să tragă foloase electorale din a se poziționa în raport cu poziția adoptată de președinte. Klaus Iohannis a declarat că nu va promulga legea. Personal nu a oferit motivele, preferând să-l lase pe un consilier anonim să dea explicații.

Refuzul său a trezit nemulțumirea mediului de afaceri. Cu atât mai mult cu cât el însuși a promis în campania prezidențială că va scădea TVA-ul la 19%. Dintr-o dată președintele s-a sucit. Nu mai vrea scăderea TVA-ului? Nu o spune foarte clar. Ceea ce vrea să transmită, nu personal, ci prin intermediul PNL, este că guvernul actual nu va fi capabil să adune la buget sumele ce se vor pierde prin reduceri și scăderi de taxe.

Se sugerează în același timp că un guvern PNL ar fi capabil să administreze țara aplicând prevederile codului fiscal în discuție. Cum vine asta? Ar fi de datoria președinției să dea explicații. Klaus Iohannis în persoană ar trebui să iasă și să demonstreze de ce PNL ar guverna mai bine decât actualul guvern PSD.

În concluzie, nu Codul fiscal este în discuție, ci capacitatea de guvernare a celor două partide. Să zicem că PSD are probleme interne care ar putea afecta actul de guvernare. Partidul lui Ponta într-adevăr traversează o perioadă dificilă. După retragerea premierului de la conducerea partidului s-a iscat o luptă pentru putere care nu poate fi ignorată. Este foarte posibil să se accentueze, ceea ce ar putea duce la diminuarea capacității de guvernare a PSD.

Pe de altă parte, nici PNL nu demonstrează că este pregătit să preia puterea. Sunt destui lideri în noul PNL cu probleme penale. Fuziunea nu s-a desăvârșit, existând încă două tabere antagoniste, a fostului PDL și a fostului PNL. În aceste condiții, Iohannis nu pare dispus să riște. S-ar părea că a găsit o soluție de compromis. Ca în perioada tulbure a guvernului CDR, când după ce a început lupta între PN|CD, PNL și fostul PD președintele Constantinescu a apelat la guvernatorul BNR. În Mugur Isărescu vede și Iohannis soluția de rezervă.

Respingerea Codului fiscal s-a decis la întâlnirea de la sediul BNR. Iohannis și Isărescu ar fi bătut palma. Guvernatorul a declarat că România nu poate suporta o reducere a TVA la 19 sau 20%, iar Iohannis a anunțat că nu va promulga legea. Ambele partide au rămas stupefiate. Codul fiscal a fost votat și de PNL. Parlamentarii liberali au votat alături de pesediști. Ce s-a întâmplat între timp? Nu s-a schimbat nimic în afara poziției președintelui.

Așadar, Klaus Iohannis a învățat, în sfârșit, să facă jocuri politice la nivel înalt. El a reușit să pună în dificultate ambele tabere. Mai lipsește doar un singur element< curajul lui Iohannis de a-l propune pe Mugur Isărescu pentru funcția de prim ministru. Se teme de reacția PNL? Ar fi o lovitură de imagine greu suportată de liberali.

În fond, prin refuzul său de a promulga Codul fiscal președintele a dorit să demareze o dezbatere publică sau să iște un scandal? Ce a vrut să demonstreze Klaus Iohannis promulgând Codul de procedură fiscală? Nu avem cod fiscal, dar avem cod de procedură fiscală. Asta să fie “România lucrului bine făcut”? Acțiunile președintelui nasc multe semne de întrebare. Parcă nimic nu mai funcționează cum trebuie.  Nici măcar în instituția prezidențială.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)