Image 1
Image 2

ROMÂNII SPUN NU CREDITELOR

Cei care s-au împrumutat la banci nu vor avea rate mai mari

In Romania ar putea fi vandute credite neperformante in valoare de peste 6 miliarde de euro
Banca Națională a României a avut din nou o ședință prin care a hotărât să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7 la sută.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este a opta întâlnire consecutivă care a avut loc pe această temă, dar românii pot răsufla ușurați încă o dată, pentru că nu vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru achitarea creditelor.

 

 

Pe de altă parte, analiștii financiari preconizează că se va putea vorbi despre rate mai mici abia de la mijlocul anului viitor.

 

“Am credit credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, din care s-au scurs aproximativ 6 ani. Marea problemă este că eu am început cu rate de 490 de lei, iar acum am, în unele luni, undeva la 800 de lei rată. Deci aproape dublu”, a declarat o sătmăreancă, proprietară a unui apartament din Centrul Vechi.

 

 

Prin acest lucru trec toți românii care au proprietăți achiziționate prin bănci, fapt care îi determină să fie mult mai precauți în ceea ce privește posibile noi împrumuturi. Dobânzile mari și inflația din ultimul an îi obligă oarecum pe români să se gândească de mai multe ori dacă mai doresc sau nu credite.

 

 

În luna septembrie, creditarea a stagnat faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Ba mai mult, comparativ cu finalul verii se înregistrează un uşor regres. Creditele de nevoie poersonale sunt singurele care înregistrează creşteri, în timp ce împrumuturile pentru locuinţe sunt în scădere pentru a patra lună consecutiv.

 

 

Cererea de consum și lichiditatea din piață sunt cele care dictează nivelul la care ajung dobânzile. Acestea vor fluctua în intervalul de 6 – 8 %, și vor rămâne tot sus.

 

 

“După ce vom vedea care sunt efectele modificărilor cadrului fiscal asupra comportamentului preţurilor, în a doua jumătate a anului viitor vom putea să ne gândim la o începere de relaxare a condiţiilor monetare şi implicit de scădere a ratelor creditelor.

 

Banca Centrală utilizează că orice altă bancă centrală instrumentul ratei dobânzii de politică monetară pentru a controla evoluţia preţurilor”, a declarat Florin Libocor, economist şef al unei bănci comerciale.

 

 

Credite cu dobândă variabilă au contractat jumătate de milion de români.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with