Image 1
Image 2

AEROPORTURI RENUMITE

Cele mai impresionante aeroporturi din lume

Cele mai  impresionante  aeroporturi  din lume
Unele aeroporturi au ieșit din tiparele clasice și au ajuns să concureze cu cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale ale lumii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ele se prezintă acum ca adevărate atracții turistice, cu vegetație luxuriantă, clădiri futuriste, săli de așteptare avangardiste și chiar instalații ecologice.

 

În ziua de azi, oamenii călătoresc atât în interes de serviciu, cât și în concedii, devenind din ce în ce mai flexibili în ceea ce privește distanțele și curioși să descopere locuri noi cu climă, relief și culturi diferite. Numărul tot mai mare de turiști prezenți pe aeroporturile din întreaga lume a determinat și modificarea imaginii acestora, ajungând ca astăzi să joace un rol deosebit de important în turism, reprezentând un prim impact și o primă impresie asupra țării unde ai aterizat. Multe aeroporturi de pe mapamond și-au modificat întreaga structură, renunțând la clădirea minimalistă și strict funcțională în favoarea clădirilor mari invadate de lumină, cu priveliști deosebite, spa-uri, piscine, restaurante și magazine ale celor mai renumite branduri. |ări din Asia, cum ar fi China sau Coreea de Sud, au cheltuit în ultimul timp sume uriașe pe arhitecți și materiale de construcții pentru a realiza mai multe aeroporturi impresionante.

 

 

 

Călătoriile cu avionul au devenit din ce în ce mai populare și în România, pe măsură ce prețurile biletelor au scăzut, în special după apariția companiilor aeriene low-cost. Pentru călătorii obișnuiți, probabil că cele mai importante aspecte ale unei călătorii sunt confortul din avion, masa primită și durata zborului, astfel că puțini sunt cei care se gândesc la modul în care arată aeroporturile de pe care decolează și pe care aterizează. Pe de altă parte, cei care călătoresc frecvent cu avionul ajung să aprecieze mai mult aeroporturile, pentru că acestea devin într-un fel o a doua casă, în special dacă au o călătorie cu escală și o diferență de 2 – 3 ore între zboruri. Câteva dintre ele au fost proiectate astfel încât să transforme perioada de așteptare într-una mai plăcută. Cele mai frumoase aeroporturi din lume și-au făcut un renume fie prin arhitectura futuristă, fie prin confortul pe care îl oferă sau facilitățile puse la dispoziția pasagerilor.

 

* Aeroportul Internațional din Beijing, China

 

Deschis înaintea Jocurilor Olimpice din 2008, găzduite de capitala Chinei, vastul Terminal 3, care are o lungime de 3,2 kilometri, este al doilea cel mai mare terminal suprateran din lume. Acesta este creația arhitectului britanic Norman Foster, care l-a proiectat și construit în patru ani. Acoperișul său aerodinamic și forma de dragon reflectă emoția zborului, simbolurile și culorile tradiționale chinezești roșu și auriu. Sursele de lumină liniare au și rolul de a te ajuta să te orientezi și se schimbă de la roșu la galben în timp ce pasagerii înaintează prin clădire.

 

* Aeroportul Changi, Singapore

 

Ideea de a face plajă în aeroport sună ciudat sau imposibil. N-ar trebui, pentru că în aeroportul din Singapore pasagerii se pot relaxa pe șezlonguri sau în piscină, în timp ce așteaptă îmbarcarea în avion. Principalul aeroport din Singapore a câștigat patru ani la rând titlul de cel mai bun aeroport din lume datorită excelenței serviciilor oferite. Alte facilități sunt< wi-fi gratuit, galerie interactivă de artă sau un parc natural. Lumina naturală pătrunde în clădire și împreună cu palmierii și celelalte plante creează o atmosferă tropicală plăcută și calmă pentru pasageri.  Dacă aveți de așteptat mai mult de cinci ore până la zborul dumneavoastră, nu o luați ca pe un lucru rău pentru că aeroportul oferă tururi gratuite ale orașului pe durata așteptării. Singapore Changi unește zilnic peste 200 de destinații din întreaga lume, aici aterizând și decolând peste 5000 de nave săptămânal, ce aparțin celor 80 de linii aeriene internaționale.

 

* Aeroportul Internațional din Incheon, Coreea de Sud

 

 

De când a fost deschis în anul 2001, a fost adeseori votat ca cel mai bun aeroport din lume din punct de vedere al experienței pasagerilor. Arhitectul Curtis Fentress, care a proiectat și aeroportul din Denver, l-a conceput pe baza culturii coreene. Acesta a călătorit în toată țara și a studiat satele tradiționale, liniile și formele regăsite în arhitectura clădirilor și alte aspecte relevante ale tradițiilor coreene. Arcul de pe linia acoperișului sugerează un templu tradițional din Coreea, iar în holurile de la sosiri se regăsesc artefacte coreene, vechi de aproximativ 5000 de ani. Pini și flori sălbatice sunt plantate în grădinile din interiorul clădirii. Printre facilități se numără un spa, patinoar, teren de golf și un cazino. Sistemul de bagaje al aeroportului este conceput să proceseze 31.000 de piese pe oră și utilizează un sistem computerizat de control.

 

* Aeroportul Marrakesh Menara, Maroc

 

 

Noul terminal al acestui aeroport este un exemplu de cum poate fi îmbinat modernismul cu arhitectura tradițională islamică. Concepută de o echipă de arhitecți din Casablanca și terminată în 2008, structura este formată din romburi masive din beton, ale căror interioare sunt „dantelate”. Regăsim o structură din beton masiv în formă de diamant ce acoperă tavanul, lumină și umbre pe tot parcursul zilei. Designul se potrivește cu terminalul clasic, ale cărui coloane sunt acoperite cu plăci de gresie de culoare verde și maro în formă de diamant. Balcoanele au vedere către sala centrală și spațiile de odihnă, fiind dotate cu canapele și fotolii decorate cu țesături tradiționale. Terminalul găzduiește și un lounge amenajat în stilul luxos marocan din secolul al XIX-lea, cu carpete, candelabre masive, în mijloc înălțându-se un templu din metal. Exteriorul clădirii format din sticlă evocă arta și designul arăbesc. Pe acoperiș se află 72 de piramide fotovoltaice care generează electricitate.

 

* Aeroportul Barajas din Madrid, Spania

 

 

Proiectat de arhitectul Richard Rogers, imensul Terminal 4 sparge monotonia clădirilor în formă de cutie. Pilonii colorați pe care se sprijină acoperișul ondulat din bambus creează o serie de canioane pline de lumină pe timpul zilei. Atât pasagerii care sosesc, cât și cei care pleacă trec printr-un spațiu spectaculos, doar că la niveluri diferite. Construcția i-a adus lui Rogers premiul Stirling pentru arhitectură în 2006.

 

* Aeroportul Saint Exupéry din Lyon, Franța

 

 

Arhitectul Santiago Calatrava a realizat un design deosebit pentru acest aeroport. Profilul clădirii este cel mai impresionant, fiind format din două arcuri de oțel convergente care seamănă cu o pasăre în zbor. Având forma unei aripi, lumina naturală pătrunde ușor înăuntrul clădirii.

 

* Aeroportul Internațional din Denver, SUA

 

 

 

A fost deschis în anul 1996 și este votat adesea ca fiind cel mai bun aeroport din America de Nord din punct de vedere al siguranței pasagerilor și a experienței plăcute a acestora. Este apreciat îndeosebi pentru acoperișul ieșit din comun, care seamănă cu un sat de corturi. Designul a fost asigurat de arhitectul Curtis Fentress, care a avut la dispoziție trei săptămâni pentru a găsi o idee inedită. Cea mai frumoasă priveliște poate fi văzută de către cei care aterizează dinspre est și care încep să zărească siluetele „corturilor” pe fundalul Munților Stâncoși. Arhitectul Curtis Fentress, un pionier în proiectele ecologice, a conceput acest aeroport ca fiind unul „verde”, cu panouri solare și un acoperiș construit din materiale ce reflectă 20% din radiațiile solare vara și reține căldura pe timpul iernii. ~n anul 2009 i-au fost aduse îmbunătățiri din punct de vedere operațional, iar acum se utilizează un program propriu de reciclare.

 

* Aeroportul din Wellington, Noua Zeelandă

 

 

Deși mulți susțin că este cel mai urât terminal de pe un aeroport, există un motiv pentru care “The Rock” a câștigat atâtea premii de arhitectură încât s-ar putea umple un avion cu ele. Este un exemplu inteligent de promovare a peisajului și culturii neo-zeelandeze și nu doar o cutie din sticlă sau ciment. Deschis în 2011, “The Rock” se compune din două clădiri în forma ovală, învelite în cupru, a căror culoare devine verde-albastră în lumina soarelui. ~n interior, arhitectura este una geometrică, cu colțuri arcuite, iar amenajarea spațiului dă senzația de intimitate și relaxare.

 

* Aeroportul Internațional din Carrasco, Uruguay

 

 

Noul terminal al acestui aeroport, deschis în 2009, a fost conceput de arhitectul de origine uruguayană Rafael Vinoly. Linia ușor curbată a acestuia, care reprezintă acoperișul, cu o lungime de 304 metri, este pe cât de simplă, pe atât de elegantă. ~n interior, holul pentru plecări este iluminat natural, iar deasupra este și o terasă care permite pasagerilor opriți aici să vadă decolările și aterizările.

 

* Aeroportul Internațional Shenzhen Bao’an, China

 

 

Lucrările de construcție ale Terminalului 3 al aeroportului, unul din cele mai mari terminale din lume, au fost finalizate în 2013, dublând capacitatea existentă de găzduire a călătorilor. Proiectat de arhitecții italieni Massimiliano și Doriana Fuksas, noul terminal seamănă cu un avion uriaș alb acoperit într-un strat perforat din metal și sticlă, ce permite luminii naturale să se reverse în interiorul terminalului, reducând consumul de energie, în timp ce apa de ploaie este reciclată și folosită în băi sau pentru a uda plantele din interior.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns