Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CULTURA SĂTMĂREANĂ

Cenacliștii de la Afirmarea au analizat poemele scrise de Corina Finta

Cenacliștii de la Afirmarea au analizat poemele scrise de Corina Finta
Miercuri, 10 aprilie, membrii Cenaclului Literar “Afirmarea” s-au reunit în prima şedinţă atelier a lunii aprilie. Pe ordinea de zi, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, s-a aflat poezia. A citit din creaţiile sale poeta Corina Finta, autoare a patru volume de autor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La această reuniune de lucru au participat mai mulţi membrii ai cenaclului, majoritatea dintre ei fiind dornici de a-şi exprima opiniile cu privire la grupajul de poeme citit, care aşa cum unii au remarcat, reprezintă o serie de confesiuni ale autoarei, dar în care s-au regăsit unii dintre vorbitori, când a venit vorba despre trăiri, despre o serie de momente din viaţa unui om.

 

În luările lor de cuvânt: Alexandru Adrian Ardelean, Carol C. Koka, Lia Cosma – Koka, Claudiu Pop, Ioan Bâle, Georgeta Govor, Claudiu Govor şi Ioan Coriolan Aniţaş au exprimat printre altele: Poeziile sunt plăcute, sunt potrivite unui cititor iniţiat mediu în înţelegerea liricii actuale, este bun experiment ludic, au o notă de tristeţe, de melancolie. Imaginea vizuală este extraordinară, dând senzaţia unor interpretări artistice, care se ridică deasupra zbuciumului interior. Ciclul include versuri memorabile, chiar unele sugerează întuneric în suflet, dar nu lipseşte nici lumina şi speranţa. Poemele sunt de o mare simplitate, dar cu profunde semnificaţii. Textele supuse atenţiei participanţilor redau situaţii diverse. A fost remarcată prospeţinea şi creativitatea. Nu sunt poeme cu un conţinut metafizic, fiind vorba despre o poezie cotidiană.

 

S-a recomandat diversificarea rimei pentru un plus de calitate a textelor. S-au punctat câteva aspecte care dovedesc pesimism. Majoritatea poeziilor sunt despre pesimism, despre o anume tristeţe a autoarei. Şi totuşi, este vorba despre un pesimism plăcut. Simplitatea în exprimare nu este lipsită de culoare, de numeroase stări sufleteşti. Se remarcă tristeţea, revolta, suferinţa, dar şi optimismul. Se face simţită şi o posibilă izolare vremelnică a autoarei de lumea exterioară, fiind creat un univers propriu în care se mişcă bine. Dacă ar fi de dat un posibil titlu ciclului lecturat, cu siguranţă unul dintre ele ar putea fi Confesiuni, altul – Cu sufletul pe tavă, poate chiar şi Speranţă.

 

Autoarea a dovedit un curaj demn de invidiat de a aduce în atenţie publică aceste texte, care dovedesc o bogată experienţă de viaţi cu trăiri intense, cu momente sinusoidale, care îl poartă pe cititor când sus, când jos, ca apoi să ajungă la concluzia că a lua totul de la capăt poate reprezenta o soluţie. Pe parcursul lecturării ciclului, cu puţină atenţie, se poate remarca faptul că, autoarea caută să atenţioneze  cititorul că: „În viaţă toate se plătesc mai târziu sau mai devreme” (Ruine întunecate). Este o poezie care nu s-a scris cu dicţionarul în mână, fiind accesibilă unui public larg care iubeşte lectura.

 

În finalul luărilor de cuvânt, Corina Finta a mulţumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa poemelor citite şi a promis că o să ia în seamă recomandările făcute de către vorbitori.
În cea de a doua parte a reuniunii cenacliere, cantautoarea Georgeta Govor a propus ca în şedinţele viitoare să se aloce timp şi pentru comemorarea scriitorilor trecuţi în eternitate, membri ai cenaclurilor sătmărene. Acest ciclu comemorativ a fost deschis cu poetul Emil Matei, născut în anul 1947 în luna aprilie, în comuna Apa şi trecut la cele veşnice  în anul 2017, la vârsta de 70 de ani.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Istorie, sport, turism și cultură la Râșnov, placă turnantă a Carpaților

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns