Image 1
Image 2

PARTENERIAT ROMÂNO-AMERICAN

Centrala termoelectrică Paroșeni renunță la utilizarea cărbunilor

Ministerul Energiei și compania americană American Bio-Carbon Delaware LLC au semnat un Memorandum de Înțelegere ( Memorandum ) prin care se urmărește consolidarea parteneriatul româno - american în domeniul energiei regenerabile și mineritului, în regiunea Valea Jiului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre alte prevederi, s-a decis ca de acum înainte, centrala termoelectrică Paroșeni să utilizeze biocarburant, în loc de cărbune.

 

 

“Această iniţiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022.

 

 

Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic ‘Valea Jiului’ SA şi American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroşeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradiţional”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

 

 

Ministerul Energiei este de părere că inițiativa va avea menirea de a contribui semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon ( CO 2 ) , astfel România fiind aliniată la obiectivele de sustenabilitate și decarbinizare la nivelul continentului.

 

 

“Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare şi sustenabilitate, dar reuşim să oferim noi perspective economice şi sociale pentru Valea Jiului.

 

 

Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noştri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator şi ecologic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

 

 

Potrivit unui comunicat al American Bio-Carbon Delaware LLC, Compania Energetică “Valea Jiului” plănuiește o investiție de cca. 400 de milioane de euro, prima fabrică de producție de biocarbon în funcțiune în T1 2024, altele urmând în locații strategice similare în toată România, inclusiv la centrala electrică de la Paroșeni.

 

 

Prin utilizarea cantității mari de reziduuri agricole din România, combustibilul biocarbon de la AB va oferi o alternativă durabilă la cărbune și va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, creând în același timp oportunități de angajare pentru oamenii care activează în prezent în lanțul cărbunelui.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with