Image 1
Image 2

Christine Lagarde (BCE): Sunt posibile noi majorări ale dobânzilor luna viitoare

Christine Lagarde (BCE): Sunt posibile noi majorări ale dobânzilor luna viitoare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Centrală Europeană ar putea majora din nou dobânzile la reuniunea de politică monetară din iulie, a declarat recent preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit DPA şi Reuters.
Dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, “este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză”, a anunţat Lagarde la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.
“Inflaţia scade progresiv, dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp”, a informat BCE într-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.
Lagarde a declarat că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor “nu reprezintă probabil o surpriză” şi BCE “este decisă să-şi îndeplinească obiectivul” de a reduce inflaţia la 2% “în timp util”.
Datele preliminare ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.
Următoarea reuniune de politică monetară a BCE va avea loc în 27 iulie.
“Până acum, BCE a găsit un compromis bun între lupta determinată contra inflaţiei şi efecte modeste ale măsurilor asupra economiei. Dar nu suntem încă la finalul acestui drum: mersul pe sârmă continuă”, a apreciat Ulrich Kater, economist şef la Dekabank. La rândul său, directorul general al Asociaţiei federale a băncilor publice din Germania (VÖB), Iris Bethge-Krauß, a afirmat: “BCE se îndreaptă în direcţia potrivită, dar nu a ajuns încă acolo”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Aurul a trecut de 300 lei/gram

Creșterea plasamentelor în active considerate „refugii sigure” în vremuri tulburi din punct de vedere geopolitic au determinat majorarea prețului gramului de aur la 301,1915 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.