Image 1
Image 2

Cine este cel mai mare vinovat de tragedia din Clubul Colectiv?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
club-colectiv
club-colectiv

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) i-a reținut pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pentru ucidere din culpă.

Prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor.

„Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”, se arată în comunicatul PICCJ.

Procurorii mai spun că, având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probe, „se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

Cei trei acţionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost reţinuţi de procurori, fiind acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 32 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza unei declaraţii pe propria răspundere, în care se preciza că în local sunt 80 de locuri pe scaun, a arătat Primăria Sectorului 4, adăugând că nu are competenţe în a controla respectarea normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI).

Martori aflaţi în club au declarat că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. – acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Ca urmare, punem cititorilor noștri următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=171]

6 comentarii

  1. Sincere condoleante pentru cei disparuti! Iar tinerilor ce scandeaza libertate nu le doresc decat sa lucreze un an pe branci in tari dezvoltate si atunci o sa dea de probleme .managerul cere executarea proiectului , a constructiei pana la data x iar daca cineva are de gand sa protesteze zboara din firma si i se dau referinte negative de nu il mai angajeaza nicaieri .

  2. Normal. Nimeni nu este vinovat decât Biserica Ortodoxă Română! Dacă un preot venea înainte de începerea spectacolului şi striga în gura mare: ,,Nu intraţi! Azi e vineri – zi de post – ziua răstignirii pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos!”, toată lumea striga: ,,Pleacă măi popă şi vezi-ţi de biserica ta şi nu te amesteca unde nu-ţi fierbe oala! Lasă-ne pe noi în pace!”. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Universală, se roagă la fiecare Sfântă Liturghie pentru toţi care au murit de moarte năpraznică, la Proscomidie, astfel: ,,Pentru pomenirea şi iertarea păcatelor… ale celor pe care apa, marea, râurile, izvoarele, lacurile, fântânile i-au înecat sau războiul i-a secerat, sau cutremurul cuprins, sau tâlharii i-au ucis, sau focul i-a ars, sau fiarele, sau păsările, sau animalele din mare i-au omorât; ale celor morţi fără de veste, de moarte năpraznică sau în accidente; ale celor loviţi de trăznete şi ale celor îngheţaţi în munţo, pe cale, în loc pustiu şi în sihăstrie…”, ori acesastă rugăciune care se rosteşte la PROSCOMIDIE care este partea pregătitoare a Sfintei Liturghii, nu se rosteşte decât în Biserică şi nu în faţa unui club. Pentru bolnavi se oficiază şi Taina Sfântului Maslu, ori această Taină nu o poţi oficia decât după stabilizarea bolnavului, că în timp ce i se aplică tratamentul de urgenţă, nu poţi face nimic. Unii au acuzat Biserica că nu au tras clopotele. Tragedia s-a petrecut aproape de miezul nopţii, ori la oraş, tragerea clopotelor la acea oră, i-ar fi incomodat pe mulţi; nu-i ca la ţară, că atunci când izbucneşte un incendiu la orice oră, se trage clopotul într-o ureche şi toată suflarea sare la stinsul incendiului cu mic cu mare. Eu regret cele petrecute şi în loc de comentarii răutăcioase, chiar, mai bine am continua cu rugăciunile şi pentru cei morţi în această tragedie şi pentru cei ce se3 află în suferinţă. DOAMNE AJUTĂ!

  3. Cei care au solicitat/instalat artificiile sunt vinovatii principali. Ei trebuie sa cunoasca riscurile si regulamentele de functionare a unei activitati cu artificii, conditiile in care acestea pot fi folosite. Goana dupa un ban si superficialitatea lor au distrus o gramada de lume.

    Patronii sunt de vina pentru declaratia de 80 de locuri.

    Ma intreb daca exista undeva un regulament clar si explicit de functionare a cluburilor, restaurantelor, salilor de spectacol, de cinema. Nu cred. Fraze ca : “a asigura siguranta si confortul spectatorilor” nu spun nimic concret. Cine trebuie sa faca aceste regulamente? Autorizatiile de functionare sa se dea doar prin verificarea TUTUROR punctelor concrete stipulate in regulament.
    Regulamente clare nu, autorizatii corecte, nu, TRAGEDIE, da!

Lasă un răspuns

Connect with

Urmăresc politicienii şi interesele cetăţenilor?

Nu de puţine ori s-a vorbit în spaţiul public despre faptul că politicienii urmăresc doar interesele partidelor şi nu  ale cetăţenilor. Iar schimbările din ultima perioadă, sau care urmează, dau credit acestor vorbe.