Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine pe cine păcălește? Dilemele alegătorilor din județul Satu Mare.

Editorial Informatia Zilei
Întâmplare sau calcul politic, alegerile locale și europarlamentare din anul 2024, cum mici și nesemnificative excepții, sunt tributare unor înțelegeri de culise.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Absolut toate construcțiile politice posibil câștigătoare sunt alianțe politice mai mult sau mai puțin transparente.
Să pornim de sus în jos. PSD și PSD au o listă comună la alegerile parlamentare. Deci au un obiectiv comun. În același timp la alegerile locale PNL și PSD sunt concurenți. Ce să mai înțeleagă bietul alegător? Unde să pună ștampila?

Pentru o mai ușoară înțelegere a acestui fenomen politic absolut nou, deși este generalizat la nivel național, sunt nevoit să mă refer la situații concrete. Cum cel mai ușor îmi este să mă refer la situația din județul Satu Mare, încerc să înțeleg și să prezint lucrurile așa cum sunt.

Facem abstracție de UDMR pentru că de la ciclu la ciclu electoral se prezintă în aceeași formulă: sub sigla UDMR candidează candidații Forumului German și, fără să fie nominalizați, reprezentanți ai Partidului Civic Maghiar. Luăm următoarea construcție politică. PSD și PNL sunt aliați la guvernare, au o listă comună pentru Parlamentul European, dar organizațiile de la nivelul județului Satu Mare se află într-o acerbă concurență.

PSD are candidați proprii pentru funcția de președinte de consiliu județean și pentru funcția de primar al reședinței de județ, în timp ce PNL are candidat doar pentru funcția de președinte de consiliu județean, nu și pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare. Cum pentru președinția consiliului județean Satu Mare, electoratul AUR este îndemnat să voteze candidatul PNL, în contrapartidă electoratul PNL are obligația corect politic să-l voteze pe candidatul AUR la primăria Satu Mare, Ciprian Tișe.

Votantul este în fața unei  dileme. Mă tem că nu va reuși să treacă peste această dilemă urmărind mai departe lista candidaților. Votantul sătmărean trebuie să treacă peste o a doua probă. Alianța Dreapta Unită are un candidat propriu la primăria Satu Mare, deputatul Radu Panait, dar din alianța formată din trei partide (USR, Forța Dreptei și PMP) lipsește un partid. Forța Dreptei a ieșit din schemă și și-a desemnat propriul candidat,  Adelin Ghiarfaș, actual viceprimar, propus după alegerile din 2020 de PNL.

Aș mai da și alte exemple, dar sincer nu pot dezlega viermuiala politică din Satu Mare. Și, trebuie să recunosc, nu o pot pune în ecuație cu situația generală din țară.
Dacă eu care, de bine de rău, urmăresc și scriu zi de zi despre ce se întâmplă pe scena politică națională și locală, nu pot decripta realitatea, mă întreb cum vor înțelege să-și exercite votul alegătorii care se interesează doar incidental de viața politică.

Încerc să recapitulez:
1. PSD și PNL sunt partide aliate la guvernare și europarlamentare, dar adversare la alegerile locale din Satu Mare.
2. AUR este în opoziție totală față de PSD și PNL, dar la Satu Mare susține candidatul PNL la președinția Consiliului Județean.
3. La schimb, electoratul PNL din municipiul Satu Mare are obligația politică să voteze candidatul AUR la primăria Satu mare.
4. Forța Civică face parte din Alianța Dreptei Unite la nivel național, merge pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, dar la Satu Mare are candidați proprii la consiliul județean și primăria Satu Mare.

Poate sunt și alte anomalii politice, dar mă opresc aici. Cine pe cine încalecă? Cine pe cine păcălește?
Deocamdată putem doar presupune că partidele și candidații încearcă să păcălească alegătorii, dar la sfârșitul zilei de 9 iunie vom afla dacă nu cumva alegătorii vor păcăli partidele și candidații.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

O înfrângere victorioasă?

Asculta acest articol     A câştigat învinsul? O victorie întoarsă pe dos. Cel care a obţinut cele mai puţine voturi