Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine sapă groapa altuia, stă în opoziţie mult şi bine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Preocuparea principală a lui Traian Băsescu imediat după ce a ajuns preşedinte a fost să destructureze PNL, şi, implicit opoziţia. După ce a pus bazele creşterii PDL, a legat cele două mandate prezidenţiale pe care era sigur, cu instalarea şi menţinerea unui guvern PDL care să transcende mandatele sale.

Planul, de altfel preluat de la Adrian Năstase, era simplu, bazat pe prerogativele preşedintelui de a desemna primul ministru. Conform acestui proiect şi după alegerile din 10 decembrie 2012 urma să fie instalat un guvern PDL.

Acest guvern ar fi organizat alegerile prezidenţiale din 2014, în urma cărora, evident, ar fi trebuit să câştige un candidat al PDL, adică al Dreptei. Dar planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg. Au pierdut pariul şi primul iniţiator, cel ce a modificat Constituţia special pentru Năstase, precum a pierdut şi cel ce a preluat ideea.

Este drept că a dus-o mai departe, însă numai pentru el însuşi, cu foarte mari eforturi, trecând prin două suspendări, cu preţul traversării unor crize politice. Deci s-ar putea spune că şi în politică este valabilă regula cu zicala cine sapă groapa altuia, stă cel puţin două mandate în opoziţie.

Într-adevăr, pentru întreaga prestaţie, PDL merită cu vârf şi îndesat să stea două mandate în opoziţie. Întrebarea este dacă adversarii săi, acum USL, merită să stea două mandate la putere? Răspunsul nu poate fi dat acum. Guvernul Ponta încă nu s-a instalat în toată plenitudinea lui. Guvernul de până la alegeri nu poate fi considerat decât unul de tranziţie, semi-legitim, preocupat de campaniile electorale. De aici înainte, vorba aia, nu mai are nicio scuză. Ori face treabă, ori va fi spulberat înainte de termen.

Ocazia de a-şi verifica încrederea, capacitatea de a comunica, se va ivi foarte devreme. Votul pentru modificarea Constituţiei va fi un prim test. Dacă populaţia se prezintă la vot Guvernul Ponta va primi o notă bună. Dacă absenteismul va fi mare, nota va fi pe măsură, şi în plus va fi un avertisment pentru alegerile din 2014.

PNL şi PSD vor merge cumva pe aceeaşi listă pentru euro-parlamentare? Evident, că nu. Va fi al doilea test, unul care va face diferenţa dintre principalele partide. Atunci
se va vedea dacă PDL a fost iertat de cetăţeni pentru greşelile guvernării sale. Abia pe urmă poate emite pretenţii la preşedinţie.

O preocupare asiduă a democrat liberalilor în aceste zile este găsirea unui candidat prezidenţial. Mihai Răzvan Ungureanu abia aşteaptă să fie desemnat, însă înfiinţarea ARD s-a dovedit catastrofală. Forţa Civică este un partid care, practic nu există. Încercarea lui Ungureanu de a atrage nemulţumiţii sau marginalizaţii din PNL este ridicolă. Nu-l vedem pe Tăriceanu şi Orban în postura de secunzi ai MRU.

În PDL încep să reapară orgoliile de fost partid mare. Se apelează la Emil Boc. Ar fi un candidat cu mai multă priză la public? În Cluj a câştigat Primăria. Ungureanu nu a câştigat nimic. Aşa-zisa Dreaptă este în ceaţă, iar liderul spiritual Traian Băsescu nu se grăbeşte să-i scoată la lumină. Cu siguranţă Vasile Blaga aşteaptă să apară primele semne ale votului negativ.

Este şi motivul pentru care a declara că nu se gândeşte la destructurarea USL şi nici nu vrea o alianţă cu PNL. Socoteşte că peste patru ani partidul său va câştiga din inerţie la fel de mult ca USL. :tie că în politică roata se învârte. Totul este ca partidul său să mai reziste în forma actuală până atunci. De regulă partidele de opoziţie se rup primele. Am putea asista la apariţia unui PDL aripa Udrea şi un PDL aripa Blaga. Nici opoziţia nu e bine să se grăbească să sape gropi pentru putere.

La împlinirea a 10 ani de la modificarea Constituţiei prin care mandatul prezidenţial s-a prelungit de la patru la cinci ani, se poate trage concluzia fermă că este valabilă zicala cu cine sapă groapa altuia cade singur în ea.  Destinul i-a rezervat lui Adrian Năstase surprize neplăcute, Traian Băsescu îşi termină mandatul fără pic de strălucire, PSD a traversat o lungă perioadă de opoziţie, PDL este în criză. Cine sunt câştigătorii? PNL şi UDMR.

Marele beneficiar al deceniului a fost PNL. A guvernat, alături de UDMR, într-o perioadă de explozie financiară. A  realizat o alianţă de succes, cu PSD. Are şanse de a da şi viitorul preşedinte. Visul său de a rămâne veşnic la guvernare va avea mai multe şanse de a se împlini decât au avut PSD şi PDL? Depinde cum va vedea PSD-ul viitorul său sub un preşedinte liberal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)