Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ciorbă de varză cu piept de pui

Ciorba de varză este o supă tradițională românească cu origini în Europa de Est, bazată pe varză acrită și adaptată local cu ingrediente precum carne de porc și legume.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ciorba de varză, un fel de mâncare tradițional în bucătăria românească, are origini împărtășite și influențe din diferite culturi ale Europei de Est. Acest tip de supă, caracterizat prin folosirea varzei acrite, își trage rădăcinile din practica conservării legumelor prin fermentație pentru a le păstra pe timpul iernii. Reteta specifică a ciorbei de varză poate varia de la o regiune la alta în România, având variații și în țările vecine cum ar fi Ucraina, Bulgaria, și Serbia.

 

 

Elementul de bază, varza acră, este un ingredient comun în multe culturi slavice și balcanice, iar modul de preparare reflectă o adaptare la condițiile climatice și disponibilitatea ingredientelor locale. De-a lungul timpului, ciorba de varză a evoluat, încorporând diverse alte ingrediente cum ar fi carnea de porc, roșiile, și ardeii, devenind o mâncare reconfortantă și apreciată în rândul multor români.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:

O varză de circa 800 g, un piept de pui dezosat şi fără piele, 2 bucăţi de ardei gras, o ceapă mai mărişoară, 4-5 bucăţi de roşii sau 500 ml de bulion, o legătură de mărar, sare, piper, bază pentru mâncăruri (delicat de casă). Se pot adăuga şi zarzavaturi, după gust.

 

 

 

 

Mod de preparare:

Pieptul de pui se feliază, se condimentează cu puţină sare şi piper şi se prăjeşte la grătar, apoi se taie cubuleţe şi se pune la fiert în circa doi litri de apă uşor sărată. Varza se curăţă şi se taie fâşii înguste, la fel se va proceda şi cu ardeii, precum şi cu ceapa. Roşiile se taie cubuleţe mărunte. Carnea de pui, după ce apa dă primul clocot, se fierbe circa 7-8 minute, nu mai mult, după care se adaugă mărarul, varza, ardeiul şi ceapa. Dacă doriţi să folosiţi şi zarzavaturi, acestea se mărunţesc şi se pun la fiert odată cu carnea. Se condimentează după gust, iar supa se fierbe, până când toate ingredientele se vor înmuia. Roşiile sau bulionul se adaugă cu 5-10 minute înainte de a se lua de pe foc, când varza este deja aproape fiartă. Se serveşte cu ardei iute, sau eventual cu smântână.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Pulpe de pui umplut cu ciuperci

Am incercat mai multe variante de piept de pui umplut si, dintre toate, aceasta mi-a placut cel mai mult. Amestecul de ciuperci, patrunjel si cascaval este o bunatate, iar faptul ca pieptul este in strat subtire, il face mai putin sec si lasa mai mult loc umpluturii.