Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ciucă sau Ciolacu? Rolul lui Geoană.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Scandalul declanșat în jurul generalilor care au condus SRI în perioada regimului Băsescu dezvoltând o cultură a criminalității infracționale nepedepsite trece corupția instituționalizată într-o ligă superioară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu știm cum se va termina acest scandal legat de serviciile secrete, de cei trei generali, Coldea, Dumbravă și Cocor, însă trebuie observat că în timpul campaniei electorale trecute tema corupției a fost una marginală, atinsă doar în treacăt de către unii candidați împotriva altor candidați.

În ce măsură va conta tema corupției la alegerile viitoare? Privind în spate vom putea observa că la alegerile prezidențiale candidații la președinție sunt cei mai vulnerabili. Adrian Năstase a fost condamnat, Mircea Geoană chiar în preziua alegerilor a fost acuzat de legături cu Rusia, iar lui Victor Ponta i s-a instrumentat un dosar de către DNA. Totul poate fi pus în contul lui Traian Băsescu, a binomului SRI-DNA.

După cât de tensionate sunt relațiile dintre PNL și PSD, după nervozitatea care a cuprins întregul spectru politic, este posibil să apară dosare grele, acuzații grave care să diminueze șansele unor candidați de top.

După ce criterii se stabilesc candidații de top?  În primul rând după dinamica electorală a partidelor, iar în al doilea rând după notorietatea, după încrederea în candidații fără partid. Ca la toate alegerile principalul partid de stânga, PSD, și principalul partid de dreapta, PNL, dau candidații de top.
La prezidențialele viitoare apar prezidențiabili care pot avea un rol în stabilirea învingătorului. După obținerea unor rezultate bune la europarlamentare, locul doi după alianța PSD-PNL, liderul AUR, George Simion și-a anunțat candidatura.

Aflat într-o funcție vizibilă, Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, cochetează cu ideea participării la alegerile prezidențiale. Nu are însă partid.
PSD, în disputa cu PNL, lasă să se înțeleagă că l-ar susține ca independent. În acest fel ar fi votat de întregul electorat pesedist plus alte categorii de alegători, din zona de centru dreapta.

Având o masă electorală de manevră mai mare, PSD se poate folosi și de George Simion ajutându-l să ajungă în turul doi. Așa cum s-a procedat și la prezidențialele din anul 2000 când în turul doi a ajuns candidatul PRM, Vadim Tudor. Alegerile prezidențiale din anul 2000 nu le-a câștigat Ion Iliescu, ci le-a pierdut Vadim Tudor.

PNL, dacă nu va ajunge la o înțelegere cu PSD, și este limpede că nu va ajunge, se orientează spre partidele de dreapta. USR, puțin probabil în formula Alianța Dreapta Unită, va avea candidat propriu. Partidul a înregistrat un rezultat slab la locale și europarlamentare și se vede obligat să se remonteze pentru alegerile parlamentare propunând un candidat prezidențial bun, care să tragă USR-ul ceva mai sus.

Pentru PNL este vital să-și plaseze candidatul în turul doi. Adevărul este că Nicolae Ciucă nu s-a confruntat niciodată cu alegeri în nume propriu. Este greoi, fără spirit polemic, până acum mai degrabă sprijinindu-se pe oamenii din jur decât sprijinindu-i el pe ei. Se va transforma peste noapte în locomotivă? Cum va trezi interesul electoratului, altul decât cel strict al PNL?

Probabil de teama competiției directe, PNL vrea să împingă prezidențiale anunțate în septembrie până spre alegerile parlamentare, din decembrie.
Organizându-se împreună, prezidențiale și parlamentare, se va crea o atmosferă competițională mai vie, antrenând toate partidele, întreaga masă electorală.
Întrebarea de bun simț pe care și-o pune fiecare alegător este care dintre candidați va fi cel mai potrivit pentru funcția supremă în stat? Referindu-ne strict la principalii competitori, Ciucă și Ciolacu, fiecăruia i se pot găsi și puncte tari și puncte slabe.

Indiferent când vor avea loc prezidențialele, în septembrie sau în decembrie, candidații înșiși, nu prin interpuși, trebuie să iasă personal în fața publicului ca să-și arate adevărata capacitate de convingere, de atragere a publicului.
Se pare, însă, că Geoană nu se dă bătut. Ce rol va juca în raportul dintre PSD și PNL? Greu de spus.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Avem prezidențiabili!

Asculta acest articol Principalii prezidențiabili au fost desemnați de cele trei forțe politice clasate pe primele trei locuri la europarlamentare.

Sigla Informatia Zilei

O cruce de poliester

Asculta acest articol     În mod regulat în partidele mici răbufnesc nemulţumirile. Cei care se înscriu în aceste formaţiuni politice,