Image 1
Image 2

FIFA

Cluburile de fotbal au cheltuit 9 miliarde pentru transferuri

FIFA a dat publicității sumele toatel de bani plătite de cluburile de fotbal profesioniste pentru transferuri de jucători în anul 2023.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform cifrelor oficiale ale FIFA suma este una uriașă totalul fiind de 9,63 miliarde de dolari (8,89 milarde de euro) cu 48,1% mai mult decît în 2022. Precedentl record, de 7.9 milarde de euro, fusese stabilot în 2019.
Cel mai mult au plătit cluburile engleze, în frunte cu Chelsea, aproape trei miliarde de euro plătiţi pe tot parcursul anului 2023. Alături de Chelsea, în top 5 se mai află PSG, Liverpool, Real Madrid şi Bayern Munchen scluburi care au cheltuit cel mai mult pe piaţa transferurilor în 2023.

Calculele mai arată că top zece mari transferuri reprezintă 10% din sumele cheltuite în 2023. În top 10 figurează transferul lui Declan Rice de la West Ham la Arsenal (116,6 milioane de euro), Moisés Caicedo de la Brighton la Chelsea (116 milioane de euro), Jude Bellingham de la Borussia Dortmund la Real Madrid (103 milioane de euro), Harry Kane de la Tottenham Hotspur la Bayern Munchen (100 de milioane de euro), Randal Kolo Muani de la Eintracht Frankfurtla PSG (95 de milioane de euro), Joško Gvardiol de RB Leipzigla Manchester City (90 de milioane de euro), Rasmus Højlund de la Atalanta Bergamo la Manchester United (75 de milioane de euro), Kai Havertz de la Chelsea la Arsenal (75 de milioane de euro), Dominik Szoboszlai de la RB Leipzig la Liverpool (70 de milioane de euro) și de la Mason Mount la Chelsea → Manchester United (64,2 milioane de euro). Românul Radu Drăgușin, transferat la începutul lui 2024, de la Genoa la Tottenham, pentru 30 de milioane de euro, nu ar fi intrat în Top 30 transferuri din 2023. La nivel de câștiguri, luburile germane, impulsionate de vânzările lui Bellingham şi Kolo Muani, au dominat piața câştigurilor din transferuri cu acumulări de pest­e 1,2 miliarde de dolari. Pe de altă parte, din punct de vedere al mișcărilor de jucători, cluburile portugheze au fost cele mai ”primitoare” cu un număr de 1017 jucători veniți de la echipe din alte asociaţii membre, în timp ce cluburile braziliene au fost responsabile pentru cel mai mare număr de transferuri, cu 1.217 jucători care au plecat în afara Braziliei în 2023

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with