Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Codurile de conduită dăunează grav partidelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca și când s-ar fi înțeles, PNL și PSD au purces la adoptarea unor noi coduri de conduită aproape în același timp.

Conducerea PNL a decis că pe viitor liberalilor care vor avea o funcție li se interzice săși angajeze rudeniile. Criteriu pe care, post factum, nu-l poate respecta nici familia Brătianu. Potrivit acestui criteriu, soția lui Crin Antonescu, dat fiind că el era președintele partidului, nu avea dreptul statutar de a candida pentru Parlamentul European.

Mai încurcată este situația fraților Orban. Ludovic sau Leonard? Doar unul dintre ei poate fi numit pe o funcție. Mai dificil de ales va fi la nivel local, unde cumetriile țin în sus organizațiile partidelor.

Sună promițător adoptarea codurilor de conduită, dar nu prea interesează pe nimeni. Decât în măsura în care iscă scandal. Astfel Codul de conduită, recent adoptat și de PSD, i-a permis lui Mihai Sturzu ca la predarea ștafetei de lider al tineretului social-democrat să-i ceară lui Liviu Dragnea să se autosuspende din funcția de președinte al partidului. Pentru că așa cere codul. Nimeni dintre cei trimiși în judecată, nici măcar judecați, nu mai poate ocupa funcții de conducere.

Desigur, sunt mai multe criterii. Dacă s-ar aplica, în sediile PSD ar bate vântul. Dar, ca și în cazul PNL, dau bine la public. Pe de altă parte, în lupta politică, mai cu seamă în cea internă, statutul și mai nou codurile sunt instrumentele cu care pot fi înlăturate elementele indisciplinate.

Regulamentul este în mâna liderului. El, oricine ar fi, îl interpretează în favoarea sa. De exemplu, dacă Mihai Sturzu ar fi fost deja condamnat, fie și într-o primă instanță, președintele Dragnea l-ar fi suspendat din partid. Invers nu se poate.

Criteriile de integritate, evident, morală vor afecta grav candidaturile pentru alegerile locale. Dar cel mai probabil nu vor fi aplicate. Ce se întâmplă cu primarii care sunt declarați de ANI incompatibili, însă nu au primit o decizie definitivă?

Cum vor fi selectați candidații de pe listele de consilieri? În timp ce PNL și PSD, în numele unei pseudo-reforme, își destructurează organizațiile județene și locale, Traian Băsescu avertizează PMP că fără structuri teritoriale puternice nu se pot câștiga alegerile.

Nu știm în ce măsură politicienii din România sunt îngrijorați de rezultatele alegerilor regionale din Franța. Partidul președintelui a înregistrat o înfrângere usturătoare în primul tur. Republicanii fostului președinte Sarkozy și Frontul Național al Marinei Le Pen au toate șansele să se impună în fața socialiștilor. Așadar,  soarta alegerilor viitoare este pecetluită.

La fel se va întâmpla și în România. Cine va câștiga alegerile locale are toate șansele să le câștige și pe cele parlamentare din toamnă. Cum  codul de etică și conduită al PSD sancționează inclusiv urmărirea penală pentru luare de mită, cea mai mare parte a viitorilor candidați pot fi scoși din cursă înainte de a intra.

Codul Etic al PNL este la fel de drastic. În plus sancționează traseismul. Cine a trecut prin trei partide este declarat traseist și este exclus de pe liste. Norocul liberalilor este că s-au balansat cu tot cu partid.

Cu sau fără coduri, un lucru este cert. Partidele mari nu s-au reformat, nu sunt capabile să se curețe de elementele corupte, pentru că nimeni nu intră într-un partid ca la Crucea Roșie sau la biserică. Intră în partide cei care vor săștige ceva, pe cât posibil, repede și fără muncă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

100 de zile, cu huiduieli

Asculta acest articol Întinzându-se pe o perioadă de patru ani, mandatele guvernamentale sunt mărunțite în funcție de fluctuația parlamentară. Se