Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SOLUȚIA PENTRU REDUCEREA APARATULUI BIROCRATIC

Comasarea comunelor din România s-ar putea realiza ca în Germania şi Franţa

Comasarea comunelor din România s-ar putea realiza ca în Germania şi Franţa
Reducerea cheltuielilor bugetare prin comasare ar trebui să fie susținută de digitalizare și asigurarea unei legături permanente cu cetățenii prin rețelele de socializare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

De ani de zile se discută atât în cercurile oficiale ale celor aflați la guvernare, cât și în opoziție, despre un aparat birocratic supradimensionat și cheltuieli uriașe pentru salariile și funcționarea primăriilor, precum și pentru indemnizațiile consilierilor locali.

 

Reducerea aparatului birocratic național, care depășește 1,2 milioane de funcționari publici și personal contractual, se poate realiza prin comasarea unităților administrativ-teritoriale. Acest demers ar trebui să se bazeze pe exemplele deja funcționale din Europa de Vest, cum ar fi Franța și Germania. Otto Gheorghe Marchiș, primarul comunei Petrești, susține că această comasare este fezabilă, urmând modelul german și francez, unde unitățile administrativ-teritoriale mici, sub 2.000 de locuitori, au fost comasate.

 

 

Problemele pot apărea în România în momentul implementării acestor modele. Fiecare unitate administrativ-teritorială are un primar ales, care în noua structură devine viceprimar, iar funcția de primar o deține persoana aleasă prin vot universal în comuna principală. Primarul este salariat, iar viceprimarii primesc indemnizații la nivel de jumătate de normă. Deciziile sunt luate de primar după consultarea viceprimarilor. Schema de personal a noii unități nu mai include tot personalul existent anterior fuziunii, fiind redimensionată pentru a deservi întreaga comunitate.

 

 

Reducerea personalului poate ajunge la jumătate din numărul celor plătiți anterior, iar cheltuielile de funcționare se reduc cu cel puțin 50% comparativ cu cele anterioare comasării.

 

Consilierii aleși nu vor avea indemnizații

 

În privința consilierilor locali, se poate adopta modelul francez, conform căruia aceștia sunt voluntari, fără indemnizații. Aceasta ar aduce economii semnificative la bugetul consolidat, iar personalul funcționăresc ar fi folosit mai eficient. Personalul excedentar ar trebui recalificat și orientat spre sectorul privat, care susține prin diverse plăți cheltuielile bugetare.

 

 

Acest subiect poate genera dezbateri și contradicții. Deși unele voci vor susține că administrația locală s-ar îndepărta de cetățeni, comasarea ar permite funcționarea eficientă a noii comune cu primar și viceprimari, fără a afecta relația cu cetățenii, dar cu un personal redus și mai eficient.

 

 

Reducerea cheltuielilor bugetare prin comasare ar trebui să fie susținută de digitalizare și asigurarea unei legături permanente cu cetățenii prin rețelele de socializare.

 

CITEȘTE ȘIListele de consilieri locali și județeni, adevăratele cărți de vizită ale partidelor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns