Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

CAREI

Comemorare şi rugăciune pentru victimele Dictatului de la Viena

Asociaţia Refugiaţilor şi Expulzaţilor Români din 1940 marchează 83 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, odiosul arbitraj prin care însemnate teritorii româneşti au fost cedate Ungariei hortyste
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Se împlinesc 83 de ani de la tragicul eveniment în data de 30 august 2023, iar evenimentul comemorativ va avea loc în 29 august, de la ora 12:30, în faţa monumentului ridicat în curtea Bisericii Sfântul Apostol Andrei, din municipiul Carei.

Organizatorul evenimentului, ing. Daniela Ciută, preşedinte al Asociaţiei  Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei, îi invită la manifestare pe toţi cei care doresc să se roage şi să verse o lacrimă în memoria celor care au avut de suferit în urma Dictatului de la Viena.

Invitaţia se adresează, de asemenea, tuturor asociaţilor şi instituţiilor care respectă istoria românilor. “Cei care avem încă părinţi în viaţă putem afla prin viu grai despre ororile prin care au trecut românii care nu au vrut să renunţe la identitatea lor aşa cum li se cerea dacă vor să rămână la casele lor, în vatra lor.

Zona Carei a fost una dintre cele care a avut mai mult de suferit de pe urma atrocităţilor săvârşite de ocupanţii hortyşti. A fost jale mare în casele de români începând cu septembrie 1940. Atrocităţile împotriva românilor au fost de neimaginat.

Sate întregi au fost expulzate după ce localnicii au fost puşi să semneze, după bătăi crâncene, că pleacă de bună voie. Malefici de-a dreptul au fost hortyştii. Ironia sorţii face ca regimul hortyst să acceadă la putere în Ungaria după ce Armata Română a eliberat-o în 4 august 1919 de bolşevicii lui Bela Kun.

Mulţumirea s-a manifestat prin atrocităţi comise împotriva românilor dar nu numai. Abia după alungarea hortyştilor prin luptele date în 25 octombrie 1944 la Carei a fost posibilă reîntoarcerea românilor la casele lor, majoritatea distruse sau ocupate de străini”, a precizat ing. Daniela Ciută, preşedintele
Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with