Image 1
Image 2

FORȚĂ DE MUNCĂ

Competențele digitale insuficiente și părăsirea școlii – cauze-cheie ale deficitului de forță de muncă

Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii și întărirea programelor de consiliere în carieră în școli, mai ales în zonele defavorizate, se numără printre recomandările-cheie pentru România...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… în eforturile ei de a ameliora problemele majore de pe piața forței de muncă, recomandări formulate într-un raport realizat de compania PwC pentru Camera de Comerț Americană în România (AmCham).

Documentul listează problema părăsirii timpurii a școlii și discrepanțele între ce învață și ce ajung să lucreze tinerii în contextul principalelor cauze ale deficitului de forță de muncă, alături de probleme precum scăderea populației, cauzată în principal de emigrare – fenomen ce se resimte în special în populația activă.

Potrivit analizei citate, publicate luna aceasta, economia României a crescut de aproximativ 2 ori după aderarea la UE, dar dezvoltarea economică și socială se simte în anumite zone mult mai mult decât în altele.

La nivel UE, productivitatea muncii a crescut în România, dar rămâne în continuare în urma țărilor mai dezvoltate și a mediei europene.
În tot acest timp, analiza PwC, folosind date ale Eurostat/ Comisiei Europene, punctează că este de așteptat ca populația României să scadă cu încă un milion de persoane între 2020-2030, reprezentând în cea mai mare parte populație activă.

Și aceasta, după ce pierderea demografică a fost de circa un milion de persoane și în perioada 2010-2020.
Aceasta este, potrivit sursei citate, una dintre cauzele deficitului actual de forță de muncă< 70% dintre emigranți reprezintă forță de muncă activă, cu vârste între 15 și 44 de ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with