Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Conferinţă cu profesorii de religie la Colegiul Naţional Mihai Eminescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

religie1Miercuri, 26 octombrie 2016, în sala festivă a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, a avut loc o conferinţă cu profesorii de religie de toate confesiunile din judeţul Satu Mare. Tema conferinţei a fost: Educaţia religioasă în Uniunea Europeană – abordări interconfesionale şi interdisciplinare.

Au participat, conf.univ.dr. Vasile Timiş, preot dr. Vasile Onea, inspector şcolar şi Ioan Pop, directorul liceului gazdă, desigur, alături de câteva zeci de profesori de religie, directori de şcoli, reprezentanţi de culte religioase.

Prezentarea monografică a şcolii gazdă

religie2Pentru început, directorul Ioan Pop a prezentat liceul ca fiind descendent al Liceului Regal, iar sala festivă ca fostă capelă de rugăciuni a acelui liceu. A mai subliniat schimbările introduse de regimul comunist în anul 1948, prin înlăturarea vitraliilor şi a însemnelor religioase.

O conferinţă pe teme religioase, într-o perspectivă culturală

În continuare, Vasile Timiş a conferenţiat pe tema educaţiei religioase în Uniunea Europeană şi în particular în şcolile româneşti. Vorbitorul a subliniat faptul că întreaga cultură europeană poartă marca creştinismului. El a dat sfaturi despre felul în care preoţii profesori trebuie să-şi înţeleagă misiunea, despre strategiile de comunicare actuale, rostul educaţiei religioase fiind acela de a forma atitudini cognitiv-comportamentale. I-a mai sfătuit pe profesori să nu facă abstracţie de faptul că 10 milioane de români comunică pe Internet şi pe Facebook (iar la nivel mondial, peste un miliard de persoane). Mulţi au reţineri în a se adpta la noile mijloace de comunicare, lucru care s-a mai întâlnit în istorie şi la apariţia tiparului, a radioului şi a televiziunii. Conferenţiarul i-a mai îndemnat pe profesori să evite prejudecăţile, să prevină fanatismul religios, să promoveze comunicarea interconfesională (să nu-i confunde pe musulmani cu membrii ISIS), să nu comunice o perspectivă apocaliptică asupra lumii, cu elemente negative, ci una optimistă, de încurajare, care să-i facă pe elevi să plece bucuroşi de la ore. „Dacă nu ştii să dai sfaturi de încurajare, mai bine taci”, a spus el.

Un discurs tineresc, dar matur

În continuare, Vasile Onea a dat cuvântul unei eleve olimpice, care s-a remarcat printr-un discurs tineresc, dar matur totodată, prin care a reuşit să impresioneze asistenţa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns