Image 1
Image 2

RĂZBOI

Confruntările militare continuă

Armata ucraineană avansează pe malul stâng al Niprului, iar forțele israeliene desfășoară o operațiune ce vizează spitalul Al Shifa din Gaza.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 15 noiembrie, ministrul Apărării al Israelului, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva militară în Fâșia Gaza nu se va opri până când Israelul nu își va îndeplini cele două obiective principale: „distrugerea Hamas și întoarcerea ostaticilor noștri la familiile lor”.
Gallant a informat despre evoluțiile operaționale, inclusiv avansul trupelor israeliene în Gaza și atacurile asupra infrastructurii teroriste a Hamas. Problema complexității operațiunilor a fost evidențiată din cauza implantării Hamas în mediile urbane și utilizării cinice a instituțiilor civile, inclusiv spitalelor.
Casa Albă a sprijinit versiunea israeliană cu privire la presupusa folosirea spitalelor de către milițiile palestiniene drept centre militare.
Armata israeliană a confirmat că a intrat miercuri dimineață în spital pentru un „raid localizat”. Armata israeliană anunță că a găsit areme în spitalul Al Shifa din Gaza. un reprezentant al armatei israeliene a precizat că ulterior vor fi furnizate probe video în acest sens. Hamas a respins însă acuzațiile.

 

IDF a dus provizii și incubatoare la spitalul Al-Shifa din Gaza

 

Miercuri, IDF a confirmat desfășurarea unei operațiuni împotriva organizației Hamas în Spitalul Al-Shifa din Gaza.
”O operație precisă și vizată se desfășoară împotriva Hamas într-o zonă foarte specifică a Spitalului Shifa. Avem soldați antrenați special pentru această situație și continuăm să reiterăm că suntem în război DOAR cu Hamas. Continuăm să facem tot ce ne stă în putere pentru a reduce riscul pentru civili.” a scris armata.

 

Într-o declarație oficială, armata israeliană a precizat că operațiunea este bazată pe informații secrete și necesități operaționale, având caracter precis și țintit împotriva Hamas într-o anumită zonă a spitalului.
Armata a subliniat că forțele implicate în operațiune includ echipe medicale și vorbitori de limba arabă, aceștia fiind pregătiți printr-un antrenament specific pentru a acționa în acest mediu complex și sensibil.
De asemenea, IDF a anunțat că afăcut un transfer de incubatoare și a adus provizii la spital.
”Ieri (marți n.r.), IDF a procesat un transfer de incubatoare, alimente pentru bebeluși și materiale medicale de la un spital din Israel în Gaza.

Acum, putem confirma că proviziile aduse de tancuri au ajuns cu succes la spitalul Shifa.
Echipele noastre medicale și soldații vorbitori de arabă sunt pe teren pentru a se asigura că aceste provizii ajung la cei care au nevoie.” a transmis IDF pe pagina de Facebook.

Operațiune militară israeliană împotriva Hamas în cel mai mare spital din Gaza

Luptele se intensifică în jurul celui mai mare spital din Fâșia Gaza, Al-Shifa. Zeci de soldați israelieni, cu cagule și trăgând focuri de armă în aer, au ordonat palestinienilor refugiați în spital să se predea. Această bătălie se desfășoară acum în secțiile și pe etajele spitalului, potrivit relatărilor unui jurnalist AFP prezent la fața locului.
Soldații israelieni au somat palestinienii prin difuzoare, cerând bărbaților de 16 ani și peste să ridice mâinile și să iasă din clădire pentru a se preda. Sute de tineri au răspuns apelului, ieșind din diferite secții ale spitalului. În interiorul spitalului Al-Shifa, soldații israelieni au desfășurat operațiuni de căutare a membrilor Hamas, trăgând focuri de armă în aer și percheziționând femei și copii.
Tancuri israeliene au intrat în complex, poziționându-se în fața diferitelor servicii, inclusiv a celui de urgențe. Mii de pacienți, personal medical și refugiați au fost prinși blocați în timpul asaltului israelian, iar Israelul susține că a cerut civililor să se predea, susținând că aceștia sunt folosiți de Hamas ca scuturi umane.
Pe de altă parte, Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), a anunțat în noaptea de marți spre miercuri, că singurul spital care mai acceptă pacienți este Spitalul Al-Ahli din orașul Gaza.
OCHA a raportat că toate celelalte spitale din zonă și-au întrerupt activitatea din cauza lipsei de electricitate, materiale medicale, oxigen, alimente și apă.

 

Netanyahu respinge acuzațiile

 

Pe de altă parte, miercuri, premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, a emis critici dure la adresa omologului său canadian, Justin Trudeau, în legătură cu apelul acestuia pentru oprirea violențelor împotriva femeilor și copiilor din Fâșia Gaza. Netanyahu a respins afirmațiile lui Trudeau și a subliniat că nu Israelul vizează în mod deliberat civilii, ci gruparea islamistă Hamas.
Într-o postare pe rețeaua de socializare, Netanyahu i-a transmis lui Trudeau că Hamas este responsabilă pentru atrocitățile comise împotriva evreilor, precum decapitările, arderile și masacrele, afirmând că acestea reprezintă cele mai mari orori comise împotriva evreilor de la Holocaust.
Anterior, Trudeau îndemnase guvernul israelian să manifeste maximă reținere în conflictul din Fâșia Gaza și să acorde o pauză umanitară.  Trudeau a cerut, de asemenea, Hamas să înceteze să folosească civilii ca scuturi umane și să elibereze toți ostaticii imediat și necondiționat.

 

De asemenea, Casa Albă condamnă utilizare a spitalului Al-Shifa din Gaza ca centru de comandă de către Hamas.
Pe de altă parte, Erdogan acuză Israelul de crime de război și îl avertizează pe Netanyahu că „e pe ducă”. În mijlocul conflictului dintre Israel și Hamas, Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell, a făcut un apel ferm către toate părțile implicate să pună capăt suferinței copiilor din Fâșia Gaza.

 

Forțele ucrainene au obținut progrese notabile pe malul stâng al Niprului

 

Luptele dintre ruși și ucrauneni a ajuns miercuri, 15 noiembrie, în ziua cu numărul 630.
În ciuda unei puternice rezistențe din partea trupelor ruse, forțele ucrainene au obținut progrese notabile pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, stabilind un cap de pod strategic. Analiza făcută de experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază importanța acestui avans în contextul conflictului din Ucraina.
Conform rapoartelor, forțele ucrainene au lansat operațiuni ofensive în apropiere de trei localități ocupate de inamici în regiunea Herson. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele sale rezistă eroic în fața rezistenței puternice și provoacă pierderi semnificative inamicului în zona Avdiivka. Această localitate a devenit un punct fierbinte al conflictului, unde Vladimir Putin pare să caute un succes militar pentru a-l prezenta ca un argument înainte de a-și anunța așa-zisa candidatură pentru prelungirea șederii la Kremlin.
Analizând situația, experții consideră că obținerea unui cap de pod pe malul stâng al Niprului reprezintă o mișcare strategică esențială pentru forțele ucrainene. Acest avans le permite să controleze rutele de aprovizionare ale inamicului și să exercite o presiune semnificativă asupra acestuia.
În același timp, ofensiva ucraineană în zona Avdiivka subminează poziția strategică a trupelor ruse și le provoacă pierderi umane și materiale substanțiale.
În ciuda eforturilor susținute pentru a menține o linie stabilă în conflictul din estul Ucrainei, armata ucraineană se confruntă cu o creștere semnificativă a asalturilor rusești, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.
Cu o durată de o lună, încercarea trupelor ruse de a încercui Avdiivka, un oraș industrial devenit epicentrul conflictului, a pus la încercare rezistența ucraineană. Cu toate acestea, deși orașul este sub presiune, linia frontului în ansamblu nu a cunoscut schimbări semnificative în ultimul an.

 

Zelenski, convins că Ucraina va reuși să recâștige teritoriile

 

Potrivit președintelui Zelenski, se observă o creștere a numărului de asalturi inamice în zonele Avdiivka, Kupiansk și în alte orașe din provinciile Donețk și Herson.
Cu toate acestea, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei ucrainene, susține că conflictul a evoluat într-un stadiu de uzură.
În ciuda dificultăților, președintele Zelenski rămâne ferm în convingerea că Ucraina va reuși să respingă agresiunile și să recâștige suveranitatea asupra teritoriilor sale ocupate.
Statele Baltice, Estonia și Letonia, manifestă îngrijorări cu privire la posibilitatea eșuării planului Uniunii Europene de a furniza 1 milion de proiectile către Ucraina până în martie 2024, în vederea sprijinirii apărării acesteia împotriva amenințărilor rusești.
În ciuda deciziei UE de a sprijini militar Ucraina, există temeri legate de capacitatea de livrare a statelor membre și de posibile constrângeri la nivelul producției europene de muniție.

 

CITEȘTE ȘI:

Conflictul dintre Israel și Hamas afectează războiul din Ucraina?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI:

IFPLUS TAXĂ DE ABONAMENT

Europenii care folosesc aplicațiile mobile vor fi taxați din această lună

Meta (META) a anunțat că, începând cu luna noiembrie, va percepe utilizatorilor Facebook și Instagram din Europa o taxă de abonament pentru o experiență fără reclame.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, and IZ+ <35 members only.
Log In Join Now