Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LEGUMELE VERZI

Consumul legumelor din familia verzei ne ajută să ne protejăm de multe boli

Consumul legumelor din familia verzei ne ajută s[ ne protej[m de multe boli
Multe civilizații au încercat să cultive plante capabile să vindece o serie întreagă de boli, de la surzenie până la tulburări gastrointestinale și gută. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Varza a fost cu precădere apreciată de către greci și romani ca un aliment foarte important din punct de vedere medicinal, ajungând la un moment dat chiar să întreacă usturoiul ca remediu preferat.

Familia cruciferelor

Denumirea de crucifere provine de la forma distinctă, în cruce, a florilor tuturor legumelor crucifere, pentru care varza este prototipul. Poate părea greu de crezut, dar toate speciile principale de varză care există astăzi, printre care broccoli, conopida, varza de Bruxelles, gulia și varza creață, provin din varza sălbatică. De fapt, de la această plantă, Brassica oleracea, care mai crește spontan pe stâncile crestate și tărâmurile Angliei, în sud-estul Europei și în zona Marii Mediterane, oamenii au adoptat prima dată varza și au forțat evoluția selectând, acum circa patru mii de ani, soiurile cu proprietăți care se conformau gusturilor culinare de atunci.
Soiurile de varză se deosebesc în funcție de partea în care planta investește cea mai mare energie de creștere. Dacă vorbim de dezvoltarea în frunze, avem varza albă, varza roșie, varza creață. Prin dezvoltarea în inflorescență, apar conopida și broccoli. În cazul în care leguma se dezvoltă la baza tulpinii vorbim despre gulie. În sfârșit, dezvoltarea vlăstarilor duce la apariția verzei de Bruxelles.
Scăderea spectaculoasă a riscului de a face diferite tipuri de cancer observată la indivizii cu o dietă bogată în legume crucifere sugerează că alimentele acestea reprezintă o sursă importantă de compuși fitochimici. Într-adevăr, dintre toate plantele comestibile, legumele crucifere conțin probabil cea mai mare varietate de compuși fitochimici cu activitate anticancer.
Pe lângă proprietățile anticancerigene, legumele din familia verzei au multe alte proprietăți alimentare, terapeutice și medicinale, motiv pentru care sunt situate in topul recomandărilor pentru o nutriție sănătoasă.
Varza vindecă ulcerele

Frunzele netede, de un verde deschis, ale acestui tip de varză sunt delicioase. Este ideală pentru sarmale, poate fi întrebuințată în numeroase feluri de mâncare și poate fi tocată și consumată în stare proaspătă. Varză murată este un purificator eficient al sângelui și ar trebui inclusă în dieta diabeticilor și a persoanelor obeze. Dacă optăm pentru varza murată proaspătă, se păstrează cel mai bine proprietățile sale medicinale. Poate fi preparată cu ulei de măsline și amestecată cu bucăți de ananas sau măr.  Varza murată gătită se obține după ce se fierbe la foc mic timp de 20-25 minute și se consumă împreună cu cartofi fierți, piure de cartofi sau produse din soia.
De-a lungul istoriei, varza a fost considerată un aliment pentru săraci. Această concepție nefavorabilă s-a schimbat când s-a descoperit acum câteva decenii că varza oferă un grad de protecție față de unele boli canceroase.
Frunzele de varză conțin o mare varietate de nutrienți și de aceea are și alte efecte medicinale, cum ar fi cel de prevenire și de tratare a ulcerelor sau a diabetului, sau chiar proprietăți antibiotice.

 

Experimentele efectuate la Universitatea Stanford demonstrează efectul vindecător al sucului de varză asupra ulcerelor gastrice și duodenale. Timpul de vindecare pentru pacienții cu ulcer care au băut un pahar de suc proaspăt de varză (200-250 ml) de 4-5 ori pe zi s-a scurtat la două săptămâni. De asemenea, durerea de stomac a dispărut în câteva zile de la începerea tratamentului cu suc de varză. Substanțele sulfurate din varză acționează ca un antibiotic, ajutând la echilibrarea florei bacteriene din intestin în caz de infecție. Sucul proaspăt de varză (o jumătate de pahar de 3-4 ori pe zi) poate fi folosit în completarea tratamentului pentru colită, fermentație și dezechilibru bacterian la nivelul intestinului.

 

Conținutul de calciu al verzei este semnificativ (aproximativ jumătate din conținutul de calciu al laptelui).
De asemenea, calciul din varză este foarte ușor absorbit de organism. În consecință, varza este alimentul de care trebuie să se țină cont în caz de osteoporoză, dar și în orice situație în care este necesară creșterea nivelului de calciu. Varza furnizează foarte puține calorii, dar dă senzația de sațietate. Din acest motiv și datorită conținutului ei ridicat de vitamine și minerale, varza este ideală pentru persoanele obeze. Ea ar trebui inclusă în orice tip de cură de slăbire. Pentru a reduce flatulența generată de varză, trebuie alese numai frunzele cele mai fragede, care apoi sunt tăiate felii subțiri, puse puțin pe foc, amestecate cu lămâie, ulei și plante care reduc flatulența (fenicul, chimen). Varza trebuie mestecată bine și amestecată bine cu saliva. Nu trebuie consumată împreună cu alte alimente de origine vegetală bogate în celuloză, ca, de exemplu, cereale integrale sau tărâțe.

 

Broccoli este benefic pentru inimă

Broccoli constituie o variantă a conopidei. Spre deosebire de conopidă, inflorescențele de broccoli sunt formate din flori mai mari, mai puțin dense. Culoarea lor variază de la verde la violet.
Cultivarea de broccoli a înregistrat o creștere semnificativă atât în Europa cât și în America. Se mănâncă mai mult broccoli și mai puțină conopidă, posibil datorită faptului că broccoli produce mai puțina flatulență decât conopida și, pentru mulți, are o aromă mai plăcută.
Dintre toate verzele, broccoli iese în evidență ca fiind printre cele mai bogate în proteine, calciu, betacaroten și vitamina C. Datorită conținutului caloric scăzut, lipsei de grăsimi și, mai presus de toate, echilibrului optim între sodiu și potasiu, broccoli este un aliment adecvat pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă în orice stadiu. Favorizează eliminarea excesului de lichid reținut în țesuturi (edem), funcționând ca un decongestionant pentru sistemul circulator și pentru inimă.
Nivelurile ridicate de betacaroten și substanțe fitochimice sulfurate, fac din broccoli un aliment puternic anticancerigen, a cărui eficiență  a fost demonstrată de o paletă întinsă de investigații științifice.
Broccoli trebuie fiert cât mai puțin pentru a evita pierderea proprietăților sale nutriționale.
Tulpinile sale moi pot fi consumate în salate, crude sau fierte ușor. Sunt foarte aromate, amintind de sparanghel.
Datorită faptului că broccoli este o sursă excepțională de compuși anticancer, această legumă ar trebui consumată cu regularitate.

CITEȘTE ȘI:

Cinci legume și un fruct care scad riscul de infarct miocardic

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns