Image 1
Image 2

ÎN JUDEȚUL SATU MARE

Continuă campania de vaccinare anti-rabică

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare derulează campania de vaccinare antirabică până la sfârșitul lunii în curs. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai exact, este vorba despre perioada octombrie 2023 – februarie 2024. Totodată, DSVSA Satu Mare le reamintește proprietarilor că au obligația de a-și înregistra animalele prin microcipare.

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare le aduce la cunoștință sătmărenilor care dețin animale de companie că au obligația de a identifica prin microcipare, de a înregistra și de a vaccina antirabic câinii pe care îi dețin.

 

 

Rabia este o boală mortală la om cu transmitere de la animale domestice sau sălbatice, repsectiv carnasiere nevaccinate antirabic.

Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate.

 

 

Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la animale), dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Cuvântul grecesc “lyssa”, utilizat pentru desemnarea rabiei, înseamnă nebunie.

 

 

Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise.

 

 

Rabia cauzează anual între 50.000 şi 70.000 de decese şi, astfel, se plasează pe locul 10 la nivel mondial între maladiile infecţioase mortale.

Cauza rabiei este infecţia cu un virus, ce apare de cele mai multe ori, ca urmare a contactului cu saliva, în urma unor mușcături de animale sălbatice sau domestice.

 

 

Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii. Acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece există programe de vaccinare eficiente. Animalele de companie care își petrec timpul doar în locuință prezintă un risc foarte mic de expunere la virusul care provoacă rabia.

 

Citește și:

Vaccinarea antirabică gratuită a câinilor şi a pisicilor s-a prelungit până la sfârşitul lunii februarie

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with