Pentru menţinerea şcolilor deschise, autorităţile mizează şi pe vigilenţa părinţilor. Dr. Daniela Rajka, medic şcolar, preşedinta Societăţii medicilor din colectivităţile de copii, a recomandat părinţilor ca, la cel mai mic semn de infecţie respiratorie, să-i ţină pe copii acasă.
„Faptul că îi curge puţin nasul, că îl doare burtica, îi este greaţă, este mai bine să fie ţinut acasă până ne lămurim ce este cu acel copil”, a declarat aceasta pentru Europa FM. Medicul a mai spus că triajul epidemiologic al elevilor va fi făcut în clasă şi nu la intrarea în şcoală, şi a recomandat menţinerea distanţării fizice de un metru, chiar dacă toţi elevii poartă mască. În şcolile din România există o criză acută de medici şi asistenţi medicali care să facă triajul epidemiologic şi să administreze teste rapide.
Deşi părinţii au păreri împărţite privind oportunitatea reluării cursurilor faţă în faţă, pentru elevi acesta este un moment foarte important, admite Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. „Pentru copii, în mod special, ne-am dorit lucrul acesta, pentru că aveau nevoie de această redeschidere a cursurilor şcolare, aveau nevoie de socializare, aveau nevoie de a merge fizic la şcoală. Putem vorbi însă şi despre o temere referitoare la faptul că nu ştim dacă vor putea fi luate toate măsurile necesare vizavi de sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice”, a subliniat reprezentantul părinţilor.
1 comentariu
„ Medicul a mai spus că triajul epidemiologic al elevilor va fi făcut în clasă ”. Important ar fi să știm cine trebui să îl facă. Medic nu avem, părinții nu trebuie să îl facă, atunci? Poate că masca și distanța de 1,5 m între elevi ar fi forme de protecție. Altfel nu văd ce se poate face. Acolo unde spațiul din clasă este mai mic, elevii ar trebui să vină în două schimburi la școală, să poată sta mai departe unul de celălalt. Misterul să rezolve partea financiară.