Image 1
Image 2

PLAFONARE RCA

Criza din piața polițelor RCA și ce trebuie făcut în următoarele luni

Plafonarea RCA nu va fi eliminată pur şi simplu fără să fie înlocuită cu un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, în condiţiile în care probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asa a afirmat pe 6 noiembrie preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, o zonă în care a intervenit statul este “cea a RCA-ului, unde problemele sunt cronice”.

“Ele vin din modul cum funcţionează şi cum e reglementată industria de asigurări la noi. Nu văd o legătură directă cu criza. Dacă la energie şi la alimente e clar că vorbim de combaterea efectelor inflaţiei asupra populaţiei, la RCA sunt probleme de funcţionare, de reglementare a pieţei. Avem o plafonare, va expira în curând. Avem câteva luni să venim iarăşi cu soluţii care să permită funcţionarea normală a pieţei, aşa cum funcţionează ea în restul Uniunii Europene, pentru că restul Uniunii nu are măsurile astea de intervenţie. La ei n-a fost nevoie de aşa ceva. Dacă pe zona de energie şi pe alimente toată Uniunea Europeană a avut măsuri de intervenţie, la RCA suntem noi”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Potrivit acestuia, problematica asigurărilor nu este rezolvată. În plus, şeful Consiliului Concurenţei a arătat că perioada de plafonare va expira anul viitor, iar până atunci trebuie găsită o soluţie, şi a subliniat că problemele legislaţiei din sector au contribuit la criza RCA.

“Au fost o serie de falimente în ultimii în ultimii ani. Actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente. Se pune problema: cum intrăm într-o normalitate pe această zonă? Am propus ideea unor plafonări de preţ ca să dăm timp pieţei să se ajusteze la dispariţia unui mare jucător, Euroins, dispariţie venită la scurtă distanţă după ce dispăruse alt jucător mare din piaţă, City. Atunci este nevoie de ceva timp, astfel încât companiile care rămân în piaţă să se extindă, să preia clienţii. (…) Avem un proiect de lege pe care l-am propus de acum doi ani care credem că ar îmbunătăţi funcţionarea pieţei. Eu sper că proiectul acela, sau o variantă a lui, o să ajungă să fie transpus în legislaţie – şi nu vom elimina pur şi simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, pentru că falimentele astea n-au apărut din neant. Probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA”, a mai spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Conform raportului Consiliului Concurenţei, ambele pieţe ale asigurărilor auto înregistrează scăderi ale presiunii concurenţiale faţă de anul anterior, provocate de transformările majore ale industriei asigurărilor din ultimii trei ani, ce au generat dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

“Până la sfârşitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asiguraţi, în special de RCA, vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămaşi pe piaţă. Astfel, dezechilibrul pieţei se va menţine şi în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creştere a tarifelor practicate, fie la o scădere a cererii, în contextul economic actual caracterizat de o inflaţie încă ridicată, ce generează dificultăţi financiare populaţiei”, se menţionează în raport.

Reamintim ca Guvernul a aprobat, la începutul lunii octombrie, prelungirea măsurii de plafonare a preţurilor pentru poliţele RCA până la finalul anului 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns