Image 1
Image 2

ACȚIUNE LA SATU MARE DE ZIUA ARMATEI

Crucea Monument ,,Biserica și Armata Română” a fost amplasată în parcul de lângă Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului”

Crucea Monument ,,Biserica și Armata Română”, care se afla în curtea Catedralei Ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”, a fost amplasată în parcul din apropiere, la câțiva metri distanță.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

A fost nevoie de o macara de dimensiuni mari pentru a ridica peste gard și repune pe soclu crucea în greutate de câteva tone. Crucea brâncovenească, o sculptură realizată de artistul Radu Ciobanu, a fost așezată temporar în curtea catedralei în 26 august 2023. A durat câteva luni obținerea tuturor avizelor necesare.
Publicăm în ziar postarea realizată de Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare.

“În parcul din vecinătatea Catedralei Ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”, cu ajutorul bunului Dumnezeu și a oamenilor buni, azi, 23 octombrie, am reușit să mutăm și să amplasăm la locul destinat, Crucea Monument ,,Biserica ;i Armata Română”.
În data de 25 Octombrie, cu prilejul zilei Armatei Române, vă invităm cu drag să ne fiți alături la Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”.

Programul va începe cu Vecernia și Litia (ora 17), Tedeum (ora 18,30), ceremonialul militar de retragere cu torțe (ora 19), pe traseul< Monumentul ,,Biserica și Armata Română” – Muzeul Județean Satu Mare – Calea Traian – B-dul Ion I.C. Brătianu – Casa de modă (Str. Gheorghe Doja) – Str. 1 Decembrie – Policlinica veche – Inspectoratul de Poliție Județean și sosirea la Instituția Prefectului – Județul Satu Mare.


Pentru Parohia Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare este o dublă sărbătoare, deoarece în data de 26 octombrie se împlinesc 86 de ani de la sfințirea fundației catedralei, prima biserică ortodoxă românească construită în orașul Satu Mare, chiar cu sprijinul Armatei Române.
Fundația a fost sfințită în ziua de Sf. Dumitru – 26 octombrie 1937 – de către PS dr. Nicolae Popovici, Episcopul Oradiei, ce rostea un discurs emoționat, rămas în istoria ortodoxiei: ”Dumnezeu a voit ca în acest oraș să se întâmple o minune! Venind să binecuvântez temelia noului Sion aici la Satu Mare, am conștiința limpede că săvârșesc un act de fortificare românească de primul rang. Numai prin această fortificare vom declanșa forțele spirituale ale neamului. Sus inimile români creștini din părțile Sătmarului și Maramureșului, că Domnul a făcut aceată zi de praznic pentru voi, pe care să n-o uitați în veacul acesta și nici în cel ce va veni”.

”Spre voi, viteji al căror sânge a curs – hotarul apărându-l,
Îngenunchiat, tot Neamul astăzi îşi înalţă sufletul şi gândul!
Spre slava voastră, din altare, se-nalţă fumul de tămâie,
Viteji a căror nume sfinte neşterse-n veci au să rămâie!
Fiţi binecuvântaţi în veacuri, voi, păstrători de vechi hotare,
Viteji care aţi căzut în lupte, visând o Românie-Mare!
De-apururea mărire vouă în înfloritul Paradis,
Că voi aţi biruit prin moarte, şi s-a-mplinit al vostru vis!”
(Vasile Militaru – ”Eroilor” ).

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Expoziția „4+1 “

IOAN SBÂRCIU este unul dintre cei mai bine cunoscuți și prețuiți pictori ai generației sale. Desenator inspirat și prin vervă, colorist rafinat care stăpînește cu siguranța experienței neîntrerupte un repertoriu larg de mijloace expresive, Sbârciu și-a făurit un stil personal în pictura în ulei și și-a legat numele de revirimentul cunoscut în prezent de pastel, ca tehnică, în pictura clujeană.