Image 1
Image 2

SITUAȚIA ÎN SATU MARE

Cu cât a crescut Someșul în ultimele zile?

Aşa cum am constatat fiecare, ultima perioadă s-a caracterizat prin vreme în răcire, la nivel de judeţ Satu Mare, dar şi creştere a frecvenţei precipitaţiilor,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… a cantităţilor acestora, fapt considerat benefic pentru o bună parte a fermierilor care şi-au cam terminat în timp optim activităţile de recoltare a culturilor de toamnă şi de înfiinţarea a culturilor de primăvară.
Cine a urmărit prognoza meteo, apoi evoluţia situaţiei din teren, s-a putut convinge că o parte din cele anunţate de meteorologi pe seama prognozei se confirmă.

 

Aşa cum probabil aţi remarcat, în ultimele zile, la Satu Mare, au căzut precipitaţii în cantităţi moderate, fără a influenţa creşteri de nivel ale râului Someş. Cu toate acestea, în unele zone ale judeţului, cantităţile de precipitaţii căzute în primele 15 zile ale lunii în curs au fost cu mult peste mediile lunare multianuale, undeva la 60-70 de litri pe metrul pătrat. Aşa cum am aflat din surse ale Sistemului de Gospodărire a Apelor – SGA Satu Mare, de la inginerul Adrian Maşca, în zona Negreşti-Oaş au fost înregistraţi cumulat peste 120 de litri de apă pe metrul pătra, la intrarea Someşului în judeţul Satu Mare, la Aciua, cantitatea de precipitaţii căzute în primele două săptămâni au totalizat 120 de litri pe metrul pătrat, iar în zona Negreşti-Oaş, au fost înregistrate precipitaţii care totalizate depăşesc cu aproape jumătate, dacă nu chiar mai mult, mediile multianuale, fiind vorba despre 130 de litri pe metrul pătrat.

 

Revenind la ceea ce înseamnă râul Someş, în ultimele zile, nivelul, implicit volumul de apă transportat, a crescut la Satu Mare, cu aproape 1,5 metri, faţă de perioada anterioară, dar fără a da emoţii celor de la SGA Satu Mare. Până a se atinge pe Someş cota de atenţie, nivelul ar mai putea creşte cu aproape 4 metri.

 

Creşterea nivelului Someşului în ultimele zile a fost influenţată de căderile de precipitaţii din judeţele Cluj şi Maramureş. Pe râul Lăpuş, în ultimele zile au fost înregistrate trei creşteri succesive a nivelelor, fapt ce influenţează în parte şi evoluţia cotelor pe Someş. Căderi semnificative de precipitaţii aşa cum menţionam în cele de mai sus, au fost înregistrate şi în zona Oaş, fapt ce a condus la creşteri de nivel pe Turul superior, dar şi pe acumularea de la Călineşti-Oaş, care a ajuns la faza de apărare. Pe fondul deficitului de apă din sol, creşterile de nivele inclusiv pe Valea Reau, au fost atenuate, devenind mai puţin vizibile pe anumite arii geografice.
Pentru azi şi pentru sâmbătă se prognozează precipitaţii, dar fără a influenţa semnificiativ nivelele cursurilor de apă, care se estimează că vor rămâne constante.
Făcând o paranteză, precipitaţiile căzute până acum în zona Oaş, pe tot parcursul anului, cumulate cu investiţiile făcute de furnizorul regional de apă, au asigurat o alimentare corespunzătoare a beneficiarilor serviciilor de apă şi canal din oraşul Negreşti-Oaş.

 

Poziţie ABSA – Someş-Tisa, privind situaţia hidrologică

 

Potrivi unor informaţii primite din partea Administraţiei Bazinale Someş – Tisa, Situația hidrologică în arealul Someș-Tisa – în 16 noiembrie 2023 se prezenta astfle: Este depășită cota de atenție pe râul Tur, la stația hidrometrică Călinești-Oaș. Acumularea Călineşti-Oaş se află în faza I de apărare. În ultimele 24 de ore, ca urmare a precipitațiilor căzute și propagării, nivelurile și debitele cursurilor de apă din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Someș au fost în creștere. În momentul actual, se situează peste cota de atenție râul Tur, la stația hidrometrică Călinești-Oaș, județul Satu Mare. De asemenea, acumularea Călineşti-Oaş se află în faza I de apărare.

 

 

Precizăm că acumularea Călinești-Oaș atenuează debitele produse pe cursurile de apă din bazinul hidrografic superior al râului Tur. În aval de acumulare debitele evacuate sunt controlate, râul Tur fiind îndiguit.
Totodată, în situația hidrometeorologică actuală nu există pericol de revărsare/inundare, nefiind prognozate creșteri semnificative de debite și niveluri ale apei peste valorile înregistrate în acest moment.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează situația hidrologică.

 

CITEȘTE ȘI:

Mașini care intră cu botul până-n digul Someșului

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with