Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cultivatorii de grâu din judeţ sunt la mâna depozitarilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Secerisul este pe terminate in judet
Secerisul este pe terminate in judet

 

La preţul de 60 de bani fermierii riscă să intre în faliment

    În acest an producţia de grâu a judeţului Satu Mare este estimată că va fi cu peste 20% mai mare în comparaţie cu cea a anului 2012, ceea ce ar însemna aproximativ 130 mii de tone, faţă de un necesar pentru consum propriu de 55-60 mii de tone. Calitatea la rândul ei este deosebit de bună. Marea problemă a fermierilor este valorificarea. Preţul de vânzare din acest an este aproape la jumătatea celui din anul 2012. Depozitarii sunt cei care dictează preţurile. Se vorbeşte despre un preţ de 60-70 de bani kilogramul, faţă de 1,1-1,2 lei kilogramul în anul 2012. Fermierii sunt disperaţi. În ciuda producţiilor bune, la preţul oferit acum de cumpărători riscă să intre în faliment.

Secerişul la grâu se poate finaliza încâteva zile

Ca urmare a condiţiilor meterorogice nefaste ale anului 2012, numeroşi fermieri sătmăreni s-au orientat spre a semăna cereale păioase în special de toamnă. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, în toamna anului 2012 au fost semănate cu grâu 33.739 de hectare, grâu de primăvară 125 de hectare, 5.975 hectare cu triticale, suprafeţe cărora li se adaugă cele înfiinţate în primăvară cu ovăz.

Aşa cum menţionam cu puţin timp în urmă, unele societăţi agricole au terminat secerişul grâului, iar altele sunt pe aşa numita ultimă sută de metri. Rezultatele obţinute sunt încurajatoare şi dau speranţe la o medie cu aproximativ 20% mai mare faţă de anul precedent, în care s-au raportat 3.300 de kilograme de grâu la hectar.

Făcând o socoteală simplă se poate vorbi în judeţ despre o producţie medie de grâu de aproape 4.000 de kilograme la hectar. Producţiile sunt diferite în fucţie de gradul de fertilitate a solului.

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în zona Codru, mai exact pe raza comunei Homoroade s-au obţinut producţii cuprinse între 2.500 şi 3.000 de kilograme la hectar, în vreme ce la Pişcolt, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de hectare s-au recoltat între 4.300 şi 5.800 de kilograme la hectar. Un fermier din Livada a spus că a obţinut peste 7.000 de kilograme de grâu la hectar.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns