Image 1
Image 2

EDUCAȚIA FINANCIARĂ A COPIILOR

Cum și când le vorbim copiilor despre bani?

Cum și când le vorbim copiilor despre bani?
Bani, bani, bani. Rămânem tot la bani, doar că de această dată vorbim și despre copii, mai exact despre ce nu ar trebui să știe copiii noștri sau ce nu e normal să le povestim ori să le explicăm lor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Educația financiară a copiilor este foarte importantă și în ultimii cinci – șase ani s-a pus problema aceasta și în instituțiile de învățământ românești.

 

Copiii trebuie să știe ce înseamnă un buget și cum se cheltuie corect banul, însă nu trebuie puși în situația de a crede că totul se învârte în jurul banilor.

 

Părintele, un model pentru copilul său

 

Să începem cu un exemplu cât se poate de simplu, trăit de fiecare dintre noi la un moment dat< trimitem copilul să cumpere o pâine și acesta trebuie să aducă restul. Dacă îl cheltuie pe dulciuri fără să îi fi cerut voie părintelui să facă asta, înseamnă că a văzut undeva acest model. Probabil părintele cheltuie sume semnificative pe produse de care nu are nevoie cu adevărat. Părinții trebuie să fie adulți responsabili în momentul în care pun ceva în coșul de cunpărături sau scot pormoneul din buzunar. Să nu uităm că părinții sunt modele în viața copilului.

 

Copiii trebuie învățați ce sunt cheltuielile. Asta în primul rând. Nu trebuie să le spunem mereu că nu permitem una sau alta. Trebuie să le explicăm de ce nu cumpărăm o jucărie pe care o vor sau un alt obiect. În spatele oricărei alegeri stă o explicație. Nu o cumpărăm pentru că< e prea scumpă și nu e de calitate, nu ne va folosi la nimic, am mai avut una la fel și s-a stricat după două zile. Cel mic trebuie așadar să aprecieze valoarea banilor, dar și valorile morale ce stau la baza alegerilor.
Nu plătiți copilul pentru note bune la școală sau pentru că și-a făcut ordine în cameră! Copilul nu trebuie răsplătit cu bani. E absurd să îi spui celui mic că îl plătești pentru rezultate bune la învățătură, pentru că a dus gunoiul sau și-a făcut patul. Părintele care face asta nu îl învață pe copil nimic, doar că dacă ai bani poți cumpăra tot ceea ce vrei. Când va crește mare, un copil educat așa va considera că inclusiv prieteniile se cumpără cu bani.

 

Timpul nu înseamnă bani

 

Sunt părinți care, muncind de dimineață până seara, îi învață pe copil că timpul înseamnă bani. Nu este nimic adevărat în această afirmație. Copilul se va simți foarte prost și chiar s-ar putea să încerce să facăm rost de bani pentru a-și plăti părinții să petreacă timp cu el. Ceva dureros, nu?

 

Fără păcăleli când vine vorba de cât câștigă părintele

 

Un alt aspect de reținut este explicația bugetului familiei. La un moment dat, pe la 9-10 ani, copilul va pune întrebări despre cât câștigă familia sa. La întrebările acestea trebuie să le răspundem sincer. Nu îl păcălim pe copil umflând sumele doar ca el să creadă că e dintr-o familie foarte bogată sau invers. Îi vom spune adevărul și-l vom implica în gestionarea bugetului. Acum, că e perioada vacanțelor, părinții ar trebui chiar să-și planifice fiecare leuț pentru concediul de odihnă alături de copil. Acesta va acționa rațional prin magazine și nu va face “scandal” pentru orice obiect nefolositor de pe tarabe.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with