Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum vor fi cuplate alegerile în 2024?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nimic mai ușor decât să nu fii de acord cu altcineva. Nu știm cum se face, dar atunci când este vorba despre o schimbare a legii electorale nu găsești două partide care să aibă aceeași opinie. Ca alte legi, se schimbă de la un ciclu electoral la altul, în funcție de socotelile partidului care are cea mai mare pondere parlamentară și, evident, își găsește parteneri cu care să facă o majoritate.

Cea mai radicală modificare a legii electorale s-a făcut printr-un referendum.

Fiind sigur de victoria lui Adrian Năstase, PSD având o majoritate confortabilă, a prelungit mandatul prezidențial de la patru ani la cinci ani. Se întâmpla înaintea alegerilor din 2004.
Mandatul de cinci ani pregătit pentru candidatul PSD a fost câștigat de Traian Băsescu. A urmat eliminarea definitivă a lui Adrian Năstase din viața politică, printr-o metodă care nu face deloc cinste unei democrații.

Legea electorală schimbată după interesele unui partid sau a mai multor partide în funcție de interesele lor este una dintre bolile de care suferă democrația românească mereu adolescentină deși a depășit 30 de ani.

Una din jonglerii este alegerea primarilor după cum vrea partidul care are cei mai mulți primari. Dacă alegerea se face dintr-un singur tur câștigă partidul care are cei mai mulți alegători captivi. Dacă nu se fac alegeri în două tururi, așa cum se face alegerea președintelui, schimbarea administrațiilor locale devine imposibilă.

Într-o localitate, comună, oraș sau municipiu se poate ajunge ca în Rusia lui Vladimir Putin, ca în Turcia sau Ungaria lui Viktor Orban. Se formează structuri de putere și interese care sunt veșnice. Corupția se perpetuează de la un mandat la altul, localitatea bate pasul pe loc dezvoltându-se după mintea unui singur om. Se mai întâmplă să existe câte o persoană potrivită, dar cazurile sunt rare.

Este de analizat ce se vrea: democrație sau politică? Partidul care a dat Constituția, fiind la guvernare și când s-a făcut primul proiect, în anii 1990, și când s-a modificat în 2003, în mandatul lui Adrian Năstase, a fost PSD. Indiferent cum s-a numit, tot social-democrat a fost.
PSD, fiind partid de stânga rezultă că avem un stat, o administrație, o țară la urma-urmei, cu un puternic accent de stânga. Dar și Traian Băsescu și Klaus Iohannis s-au simțit bine în hainele croite de PSD, cu toate că amândoi s-au considerat politicieni de dreapta.

Asta este o problemă care poate fi discutată, dar nu poate fi schimbată decât cu votul a două treimi dintre parlamentari. S-ar putea schimba, dar cine o dorește? Împotriva unei schimbări fundamentale poate fi doar PSD și UDMR. Din cauza primarilor pe care-i obțin atâta vreme cât sunt aleși dintr-un singur tur. Și PSD și UDMR ar pierde în jur de 30% dacă primarii s-ar alege din două tururi.

PNL ar fi posibil să piardă așa-zișii primari și președinți de consilii județene grei. Deci, cam pierd partidele care au acum majoritatea parlamentară și au format actuala coaliție de guvernare.

Aceste discuții pe marginea alegerilor din 2024 au fost inițiate de PSD care dorește să “comaseze” alegerile locale cu cele prezidențiale. În felul acesta PSD își face socoteala că ar câștiga mai multe voturi candidatul lor prezidențial.

După cum se știe, în 2024 sunt patru feluri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Actualul președinte nu mai poate candida, având deja două mandate, dar un primar poate candida indiferent câte mandate are. O fi bine, o fi rău?

După cum vor fi cuplate alegerile în 2024 se va vedea adevăratul chip al Constituției, adevărata față a Legii Electorale pe care politicienii o schimbă așa cum și-ar schimba șosetele, fără să-i vadă nimeni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Lepădarea de baroni

Asculta acest articol     Nu este departe sfârșitul lumii dacă până și PSD a demarat o campanie împotriva baronilor locali.