Image 1
Image 2

EVNEIMENT AȘTEPTAT LA SATU MARE

Cursuri de prim ajutor aplicat la Școala Postliceală “Henri Coandă”

Cursuri de prim ajutor aplicat la Școala Postliceală “Henri Coandă”
Elevii de la Școala Postliceală sanitară Henri Coandă din municipiul Satu Mare au avut parte de un curs mult așteptat. Este vorba despre o întâlnire în cadrul căreia s-au pregătit intensiv pentru a putea efectua manevre de resuscitare cardio-pulmonară, în cazuri de urgență. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Ramona Nemet, asistent șef la Serviciul de Ambulanță, s-a oferit să facă un instructaj celor peste 30 de persoane care s-au arătat interesate de manevrele demonstrative efectuate pe manechin.

 

 

Sala de clasă aleasă pentru această activitate s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru elevii din anul I, II și III de postliceală.

 

 

Fiecare elev în parte a făcut procedura de resuscitare. Au fost grupați câte doi, pentru a putea exersa. Li s-a prezentat și utilizarea unui defribilator. Eu zic că au asimilat chiar tot ce ține de această procedură, inclusiv ce înseamnă o urgență de acest gen.

 

 

Au învățat și cum să gestioneze situația de urgență. Deci în astfel de cazuri, elevii se pot descurca și fără un medic lângă ei. Știu ce au de făcut când găsesc un om pe stradă, în stop-cardio respirator. Se identifică simptomele și se trece la manevrele corespunzătoare“, a declarat Luminița Deak, profesor instructor medical și inițiator al activității.

 

Elevii care și-au anunțat participarea, cu mult timp în urmă, s-au arătat foarte încântați de informațiile dobândite în urma cursului, motiv pentru care au solicitat organizarea acestui tip de demonstrații și pe viitor.

 

 

Deși s-au întâlnit cu partea teoretică la orele prevăzute în programa școlară, cursul practic i-a ajutat să își fixeze cunoștințele în ce privește manevra prezentată.

 

 

Defribilatorul a fost aplicat chiar și pe o elevă fără probleme de sănătate, pentru a demonstra celor prezenți că aparatul nu va da șocuri în cazul unui pacient care nu prezintă stop cardio-pulmonar, pentru că sesizează că nu este nevoie de ele.

 

 

Având în vedere ultimele tehnologii, aparatul interacționează cu utilizatorul, astfel încât să poată fi folosit în cele mai bune condiții de siguranță.

 

 

Îmi doresc să mai organizez astfel de demonstrații, pentru că trebuie să știe să salveze un om electrocutat, un om înecat, și să știe să acționeze corespunzător, după fiecare situație care poate să apară. Astfel, fiecare participant la aceste cursuri ocazionale poate salva o viață“, a mai menționat Luminița Deak.

 

Citește și:

Percheziţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Şcoala Postliceală Sanitară din Reghin

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns