Image 1
Image 2
Acasa

De ce au scăzut preţurile la gaze în Europa: Norvegia şi rolul ei cheie

Pretul gazelor se va majora de la 1 iulie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut luni, 17 iulie, cu până la 7,5%, după ce vineri au înregistrat cel mai mare declin săptămânal din acest an, o cădere de 22%, graţie faptului că Norvegia, un furnizor important al Europei, a terminat lucrările majore de mentenanţă, transmite Bloomberg. În jurul orei 1.12 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,7%, până la 25,51 euro pentru un Megawatt-oră.

Sâmbătă s-au finalizat lucrările de mentenanţă la uzina de procesare a gazelor de la Nyhamna (Norvegia). Aceste lucrări au durat cu o lună mai mult decât era programat iniţial iar întârzierile în repunerea în funcţiune a acestei instalaţii au contribuit la volatilitatea crescută de pe piaţă în ultimele săptămâni.

Livrările de gaze naturale din Norvegia sunt cruciale pentru menţinerea în echilibru a unei pieţe fragile pe măsură ce Europa îşi reface securitatea energetică fără livrările de gaze naturale ruseşti prin conductă. Livrările de gaze lichefiate joacă şi ele un rol important. Cererea modestă şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze au contribuit, de asemenea, la ţinerea sub control a cotaţiilor.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with