Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ

De ce ne displace sunetul propriei voci

De ce ne displace sunetul propriei voci
Sentimentul de groază pe care îl ai auzindu-ți propria voce nu este un fenomen izolat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ai înregistrat vreodată vocea ta și ai fost neplăcut surprins când ai ascultat-o? Sentimentul de groază pe care îl ai auzindu-ți propria voce nu este un fenomen izolat. De fapt, toți trecem prin aceeași experiență.

 

 

Datorită rețelelor sociale precum TikTok, mulți dintre noi am realizat că simțim același lucru în legătură cu sunetul vocii noastre. Această conștientizare ne oferă un sentiment de camaraderie. Mulți oameni online cred că vocile lor sunt mai ascuțite decât credeau inițial. Potrivit audiologului Ashish Shah de la The Hearing Care Partnership, există o explicație reală pentru acest fenomen.

 

 

Vorbind pentru The Mirror, Shah a explicat: „Când vorbim, sunetul vocii noastre este transferat la urechi în două moduri: extern prin conducție aeriană și intern prin oasele noastre. Conducția prin oase transferă frecvențe mai joase pe care sunetul condus prin aer nu le transmite, ceea ce ne oferă tonul mai jos cu care suntem obișnuiți.”

 

„Când vorbim cu cineva, acea persoană ne aude vocea doar prin sunetul condus prin aer, astfel încât ei ne vor auzi la o frecvență mai înaltă. Același lucru se aplică și atunci când ne ascultăm vocea printr-o înregistrare. Atunci când ne auzim vocea printr-o înregistrare, nu avem sunetul condus prin oase care să adauge frecvențele joase, astfel încât ne auzim într-un mod la care nu suntem obișnuiți. Acesta este motivul pentru care mulți oameni spun că nu le place sunetul vocii lor când o aud redată.”

 

Se pare că atunci când oamenii își aud propria voce și știu că este a lor, reacționează instinctiv cu disconfort. Cu toate acestea, dacă identitatea persoanei este eliminată și ascultă vocea ca și cum ar fi un clip audio aleatoriu, nu au nicio problemă. Shah a explicat: „Un studiu anterior a descoperit că atunci când un grup de participanți a fost rugat să evalueze atractivitatea mai multor înregistrări vocale, care includeau în secret și vocea lor, au evaluat propria voce mult mai bine atunci când nu și-au dat seama că este a lor.”

 

„În general, nu analizăm vocile altora, astfel încât putem fi aproape siguri că oamenii nu ne analizează vocea. Judecata pe care o facem asupra sunetului vocii noastre se bazează în întregime pe faptul că nu este ceea ce știm sau ne așteptăm de la noi înșine și, prin urmare, ne face să ne simțim inconfortabil. Dar realitatea este că aceasta este singura modalitate prin care ceilalți ne cunosc.”

 

 

Aceasta este o perspectivă fascinantă asupra modului în care percepem sunetul vocii noastre și de ce ne simțim inconfortabil atunci când ne auzim înregistrările. Înțelegerea științei din spatele acestui fenomen ne poate ajuta să acceptăm mai ușor faptul că vocea noastră, deși diferită pentru noi, este perfect normală pentru cei din jur.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns