Image 1
Image 2

O PROVOCARE PENTRU EDITURI ȘI CITITORI

Majorarea prețurilor cărților cu 20% din cauza crizei de hârtie

Majorarea prețurilor cărților cu 20% din cauza crizei de hârtie
Creșterea costurilor hârtiei și a energiei electrice a condus la majorări substanțiale ale prețurilor la tipografii, unele ajungând chiar la 50%.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cărțile sunt acum mai scumpe cu 20% din cauza unei crize de hârtie, care a dus la majorarea prețurilor cu aproape 20% la tipografii.

Reprezentanții editurilor se confruntă cu această creștere constantă, iar echilibrarea costurilor devine tot mai dificilă.

Ministrul Culturii a indicat existența unor fonduri potențiale pentru a ajuta în această situație, dar discuțiile trebuie inițiate cu ministrul Economiei.

 

Costurile hârtiei la unele tipografii din București au crescut cu 20% în medie în ultimele trei luni, iar cheltuielile cu energia electrică au fost de șase ori mai mari în ianuarie decât în decembrie.

 

Vlad Păun, director tehnic al unei tipografii, a explicat că criza a afectat aprovizionarea cu hârtie, în special din Rusia, din cauza conflictului, ceea ce a determinat necesitatea orientării către alte surse de hârtie, cum ar fi Europa de Nord sau Norvegia.

Unele tipografii au majorat prețurile cu până la 50% în această perioadă, iar editurile încearcă să păstreze tarife accesibile pentru clienți, dar prețul final al cărților în librării a crescut deja cu 20%, ceea ce afectează cererea.

 

Ana Nicolau, director al unei edituri, a declarat că se confruntă cu dificultăți din cauza majorării prețurilor de către tipografii și că nu vor putea menține prețurile mici mult timp.

Prețul mediu al noilor titluri este acum de 60 de lei, dar reduceri pot fi găsite pe diferite platforme, scăzând prețul la aproximativ 45 de lei.

 

Mihai Mitrică, director al Asociației Editorilor, a subliniat că majorarea prețurilor la cărți le va face mai puțin accesibile pentru multe familii din România.

Alternativ, există opțiuni mai ieftine disponibile, cum ar fi grupurile de Facebook unde se distribuie gratuit variante PDF ale cărților sau se vând și se schimbă cărți la mâna a doua.

Anticariatele și abonamentele la biblioteci sunt alte soluții pentru a obține cărți la prețuri mai mici sau chiar gratuit.

 

În plus, pe piață sunt disponibile și audiobook-uri, în medie la 7 euro, și ebook-uri mai ieftine decât cărțile tipărite.

 

În prezent, nu există scheme de compensare pentru tipografii sau edituri, dar există discuții despre un potențial fond de un milion de lei pentru susținerea cărții românești, însă acest subiect nu a fost încă discutat cu ministrul Economiei.

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns