Image 1
Image 2

CEASUL BIOLOGIC

De ce să ne trezim devreme și cum ne este influențată astfel sănătatea?

Ceasul biologic nu ne influențează numai metabolismul, aşa cum au demonstrat unele studii efectuate până în prezent, ci și alegerile alimentare pe care le facem.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul unui studiu, oamenii de ştiință au analizat date prelevate în mod aleatoriu de la aproximativ 2.000 de persoane cu scopul de a afla dacă ritmul circadian sau ceasul biologic (cronotip) le afecta alimentația şi ora la care luau mesele.

 

Cercetătorii au observat diferențe clare în ceea ce priveşte conținutul caloric dar şi al macronutrienților între cele două cronotipuri. Persoanele matinale sunt înclinate să facă alegeri mai sănătoase de-a lungul zilei în comparație cu “păsările de noapte” care mănâncă mai puține proteine şi consumă mai mult zahăr în prima parte a zilei, informează Science Daily. De asemenea, persoanele care se trezesc mai târziu au tendința de a consuma seara mai mult zahăr, grăsimi şi acizi graşi saturați, se mai arată în lucrare.

 

Persoanele care se trezesc devreme au rezultate mult mai bune din toate punctele de vedere. Dovedesc o mare abilitate în ceea ce priveşte problemele financiare, dar şi au o mai bună anticipare a problemelor. “Trebuie să ştim că, atunci când ne trezim de dimineaţă, avem întotdeauna timp pentru mişcare şi pentru micul dejun. Persoanele care se trezesc devreme sunt mai suple decât cei care se trezesc mult mai târziu. Îşi planifică totul din timp, iar astfel reuşesc să fie pe linia de plutire. Matinalii sunt mai calmi, dar şi mai relaxaţi, iar acest lucru se datorează faptului că sunt feriţi de stres”, a spus psihologul Andrei Marcu.

 

Beneficiile trezitului devreme sunt acelea că persoanele care se trezesc devreme sunt mai fericite cu propria persoană, iar mereu reuşesc să depăşească orice obstacol cu zâmbetul pe buze. Trezitul deverme are legătură cu indicele masei corporale, scade riscul apariţiei diabetului şi a sindromului metabolic. Persoanele care se trezesc devreme au rezultate mult mai bune la locul de muncă, iar acest lucru le aduce o stare de bine şi de linişte mereu.
Psihologii au mai precizat că persoanele care au insomnii nu fac parte din categoria celor care se trezesc de dimineaţă. “O persoană din trei suferă de insomnie măcar o dată în viaţă. Cauzele psihologice ale insomniei pot fi rezolvate cu ajutorul unui specialist. Întotdeauna teama că va urma o noapte albă este mai puternică decât problema în sine. Este bine să ştim că, dacă nu am adormit în 15 minute, trebuie să ne ridicăm din pat. O să observăm că în scurt timp ne vom relaxa şi vom adormi fără probleme. Cel mai important lucru este să nu ne gândim că trebuie să dormim, pentru că acest lucru o să ne influenţeze negativ, iar de aici la o noapte albă nu este decât un pas”, a mai precizat psihologul Andrei Marcu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with