Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce să nu credem într-un proiect comun Ciolacu-Ciucă, respectiv PSD-PNL?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O imagine greu de imaginat când președintele PNL era Florin Cîțu: cei trei președinți ai celor trei partide aflate la guvernare căzând de acord asupra măsurilor luate pentru sprijinirea populației în condițiile creșterii prețurilor. Puțin, dar și asta este ceva mai mult decât nimic, “Sprijin pentru România” este unul dintre cele mai serioase programe propuse vreodată de vreun guvern.

România, la fel ca toate țările din lume, își revine greu din criza pandemică.
Nu a fost suficient Covidul că a apărut războiul din Ucraina. Războiul, la rândul lui, s-a suprapus peste liberalizarea tarifelor la energie, gaze, petrol. Toate aceste creșteri se reflectă în prețurile la produse.

Spirala prețurilor a fost dinamitată de pandemie, de război, de sancțiunile împotriva Rusiei, de interesele marilor puteri economice, iar în ultimă instanță de indecizia politicienilor, de haosul creat de partidele anti-sistem care continuă să țină sub presiune atât guvernele cât și opinia publică.

Cauzele multiplelor crize sunt multiple și greu de cuprins în câteva rânduri. Criza rămâne criză, oricum ar fi numită și oricâte cauze ar avea. Fiecare țară se descurcă așa cum crede de cuviință. Important, pentru noi, este ca guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR să fie conștient de situația specială în care se află România și să ia măsurile adecvate momentului.

Nu există o formulă magică de ieșire din criză. Soluțiile trebuie gândite de fiecare partid din coaliția de guvernare și, după o temeinică analiză, să fie puse în practică fără ezitare.

Spuneam, la începutul acestor rânduri, că este greu să ne imaginăm o scenă în care cei trei lideri ai celor trei partide de la guvernare să cadă de acord asupra acelorași măsuri ce trebuiesc luate.

Redau un fragment din declarația lui Marcel Ciolacu în care liderul PSD se arată mulțumit de faptul că PSD a acceptat intrarea la guvernare alături de PNL. De asemenea, liderul PSD este optimist în ceea ce privește viitorul României și vede o seamă de oportunități pentru dezvoltarea țării.

Nu auzi în fiecare zi declarații de felul acesta. Zice domnul Marcel Ciolacu: “În pofida greutăţilor cu care ne confruntăm, sunt optimist cu privire la viitorul nostru. Avem în faţă oportunităţi imense. Putem deveni rezervorul de alimente al Europei. Putem deveni principalul port la Marea Neagră. Putem deveni o destinaţie pentru investiţiile străine care fug din calea războiului şi putem deveni un lider regional în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei. Pachetul ‘Sprijin pentru România’ va face faţă acestei provocări. Nu există în acest moment nicio altă alternativă. Domnule prim-ministru, eu vă mulţumesc. Mulţumesc şi miniştrilor. Şi vreau să vă spun cu toată sinceritatea: îmi pare bine că am luat decizia, împreună cu colegii mei, să creăm această coaliţie.”

Președintele PSD a atins limita maximă la care se poate ajunge într-o coaliție de guvernare. Într-o alianță politică fiecare partid trage spuza pe turta lui.
O declarație ca a lui Marcel Ciolacu te face să crezi că este posibilă refacerea proiectului USL, inițiat de Crin Antonescu și Victor Ponta.

Textul lui Marcel Ciolacu depășește proiecția USL privind o guvernare comună. Simt nevoia să repet că un program precum “Sprijin pentru România” nu ar fi fost posibil atâta vreme cât Florin Cîțu era președintele PNL.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu par să fie pe aceeași lungime de undă. Ca politicieni, par făcuți din același aluat moale, care așteaptă vremuri mai bune ca să se întărească.

Ne costă ceva dacă ne arătăm disponibilitatea de a crede într-un proiect comun Ciolacu- Ciucă, respectiv PNL-PSD? Aveam altă variantă? La orizont nu se întrevede decât proiecția sumbră a unui partid extremist precum AUR, copie neretușată a formațiunii lui Marine Le Pen, “Adunarea Națională.”

Nu asta își dorește România. Prin urmare, deocamdată, nu avem altă variantă mai bună decât să credem într-un proiect comun PNL-PSD, dar cu condiția ca partidele acestea mari să fie conduse de lideri moderați precum Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Lor, din câte s-a văzut, li se asociază ca moderație și Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)